Hoeve van 1891 of 1892

Semi-gesloten hoeve, naar verluidt van 1891 of 1892, opgetrokken met gebruik van een oude timmer; gelegen op de hoek van Zepperen-Dorp met de Wellensestraat. Belangrijk element in het dorpsbeeld; een gekasseide weg in de Kapelstraat geeft achter de hoevegebouwen om, ten zuiden, toegang tot het erf; resten van de boomgaard ten zuidoosten.

Rechthoekige inrijpoort met houten latei onder zadeldekje, ten oosten van het erf, aan de zijde van de Kapelstraat; een bakstenen muurtje verbindt de poortconstructie met het woonhuis.

Ten noorden van het erf, woonhuis met afgesnuite deurtravee, vijf traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen) met linker schild; witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen, versteend aan de straatzijde; bakstenen stoel en gepikte plint. De straatzijde telt drie beluikte bolkozijnen en een deur met bovenlicht in de hoektravee. De erfzijdegevel heeft een uitspringend gedeelte in de eerste travee, en een onderkelderde opkamer in de laatste travee; een beluikt venster en een bolkozijn in de opkamer, twee deuren en verschillende kleine vensters in het uitspringende gedeelte.

Ten westen, varkensstallen en ten zuiden, stallen, beide versteend en laatst genoemde grotendeels aangepast; de varkensstal is voorzien van vier lage deurtjes onder houten latei. Ten oosten, dwarsschuurtje van twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen); stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen op een hoge bakstenen stoel; gepikte timmer. De erfzijdegevel is voorzien van aangebouwde gedeelten, de straatgevel heeft een deur en een zolderluik.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve van 1891 of 1892 [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23175 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Burgemeesterwapens

Elke burgemeester laat zijn wapen na

De burgemeesters die bouwden of verbouwden aan het stadhuis lieten hun naam na in de vorm van hun familiewapen. Dat gebeurde zowel bij de torenheropbouw in 1606, de nieuwbouw van het stadhuis in 1759, de inrichting in 1788, de restauratie in 1927 en de actuele restauratie en nieuwe inrichting afgerond in 2016.

Burgemeesters van voor 1795 waren vooral belastinginners en verdelers van stedelijke taken, anders dan de burgemeesters vandaag. De geschilderde wapens uit 1788 in de vroegere raadszaal, nu trouwzaal, zijn niet steeds met heraldische nauwkeurigheid bijgeschilderd in de loop der jaren.

Keel = rood, sabel = zwart en lazuur = blauw.


Jan Lycops1606: gedeeld, in I van keel met gouden korenschoof, in II van goud een huismerk van sabel in de vorm van een patriarchaal kruis onderaan heraldisch rechts herkruist. Belforttoren gevel.


Willem Preuveneers 1606: van keel met gouden keper beladen met drie meerlen in sabel en vergezeld van drie zilveren scheerdersscharen met de punt naar onder. Belfortoren gevel.


Baudoin Moers 1759: van goud met drie morenhoofden van sabel, met wrongen van zilver, geplaatst 2-1. Schoorsteenlambrizering vroegere raadszaal.



Maurice Schoenaerts 1759 in zilver een Boergondisch kruis van sabel met over alles heen een zilveren schelp. Schoorsteenlambrizering vroegere raadszaal.


Jean Barthélemy Balthazar de Pitteurs (-Hiegaerts) 1788: van zilver met een groene klimmende leeuw, rood geklauwd en getongd met schuinbalk van goud, beladen met vier zwarte koeken. Plafondlijst vroegere raadszaal.


Trudo Luesemans 1788: gevierendeeld, in I en IV geschaakt van keel en goud in vier rijen, elk van vier vakken. II en III in zilver drie ruiten van lazuur, geplaatst 2-1. Plafondlijst vroegere raadszaal.


Paul Cartuyvels 1927: op lazuur een zilveren, zwemmende zwaan met in het schildhoofd twee gouden sterren. Gebeeldhouwd onder het Trudobeeld in de belforttoren.


Veerle Heeren 2016: in goud een leeuw van keel, met kop en manen van sabel, geklauwd en getongd van lazuur, een gekanteeld schildhoofd van lazuur, bezaaid met venussymbolen van goud. Ingemetseld in de inkomhal.