Hoeve van 1891 of 1892

Semi-gesloten hoeve, naar verluidt van 1891 of 1892, opgetrokken met gebruik van een oude timmer; gelegen op de hoek van Zepperen-Dorp met de Wellensestraat. Belangrijk element in het dorpsbeeld; een gekasseide weg in de Kapelstraat geeft achter de hoevegebouwen om, ten zuiden, toegang tot het erf; resten van de boomgaard ten zuidoosten.

Rechthoekige inrijpoort met houten latei onder zadeldekje, ten oosten van het erf, aan de zijde van de Kapelstraat; een bakstenen muurtje verbindt de poortconstructie met het woonhuis.

Ten noorden van het erf, woonhuis met afgesnuite deurtravee, vijf traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen) met linker schild; witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen, versteend aan de straatzijde; bakstenen stoel en gepikte plint. De straatzijde telt drie beluikte bolkozijnen en een deur met bovenlicht in de hoektravee. De erfzijdegevel heeft een uitspringend gedeelte in de eerste travee, en een onderkelderde opkamer in de laatste travee; een beluikt venster en een bolkozijn in de opkamer, twee deuren en verschillende kleine vensters in het uitspringende gedeelte.

Ten westen, varkensstallen en ten zuiden, stallen, beide versteend en laatst genoemde grotendeels aangepast; de varkensstal is voorzien van vier lage deurtjes onder houten latei. Ten oosten, dwarsschuurtje van twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen); stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen op een hoge bakstenen stoel; gepikte timmer. De erfzijdegevel is voorzien van aangebouwde gedeelten, de straatgevel heeft een deur en een zolderluik.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve van 1891 of 1892 [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23175 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Duchateau, (Jan) Alfons, bankdirecteur

Aalst 04.02.1867  Leuven hosp. 22.01.1933   Sylvie Abels 

Zoon van landbouwer Pieter Arnold en Maria Theresia Wauters.  

Ll. Normaalschool Sint-Truiden 1885, aldaar onderwijzer 1888. Leraar gymnastiek en plantkunde. Leraar wiskunde en natuurwetenschappen College 1899 tot aan opheffing in 1910, bijnaam ‘den Duk’. Leraar wiskunde Limburgse ambachtsschool Hasselt en normaalleergangen nijverheidsonderwijs provincie Limburg. Drukkerij, boekbinderij, papierhandel en ‘keurboekerij’ ‘In ’t Gulden Boek’ Groenmarkt, opvolger van A. Schoofs. Ook verkoop geldbeugels, optiek en meetinstrumenten. 

Vader van priester Gabriël en van nijveraar Alfons. Grootvader van docent-stadsarchivaris Ferdinand. Echtgenote uit Berchem. Medestichter met dokter Quintens en voorzitter studiekring De Coninckxvrienden  ca. 1897. Voorzitter Commissie Openbare Onderstand 1925 en ijveraar bouw nieuw weeshuis Nieuw Sint-Truiden 1931. Bestuurder Nijverheidsschool 1910 en Landbouwbank van België te Sint-Truiden. Lid kerkfabriek hoofdkerk. Secretaris comité Fancy-fair 1911 voor Ziekenkas Christen Werkmanshuis. Lid Toezichtcommissie tekenacademie 1932.

Herinneringssteen Weeshuis.

Publicaties: Begrippen van meetkunde. Eerste deel: voorafgaande begrippen. Nijverheids- en ambachtsscholen. Vierde graad van het lager onderwijs. Normaalscholen, Sint-Truiden: Groenmarkt 64 en 65, s.d.; Begrippen van stelkunde ten gebruike van nijverheids- en ambachtsscholen, Sint-Truiden Groenmarkt: A. Duchateau, z.j., druk Hasselt.

Lees: Lijkrede door Paul CARTUYVELS, in De Tram, 28.01.1933; MINTEN, p. 97, nr. 662.