Semi-gesloten hoeve, naar verluidt van 1891 of 1892, opgetrokken met gebruik van een oude timmer; gelegen op de hoek van Zepperen-Dorp met de Wellensestraat. Belangrijk element in het dorpsbeeld; een gekasseide weg in de Kapelstraat geeft achter de hoevegebouwen om, ten zuiden, toegang tot het erf; resten van de boomgaard ten zuidoosten.
Rechthoekige inrijpoort met houten latei onder zadeldekje, ten oosten van het erf, aan de zijde van de Kapelstraat; een bakstenen muurtje verbindt de poortconstructie met het woonhuis.
Ten noorden van het erf, woonhuis met afgesnuite deurtravee, vijf traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen) met linker schild; witgekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen, versteend aan de straatzijde; bakstenen stoel en gepikte plint. De straatzijde telt drie beluikte bolkozijnen en een deur met bovenlicht in de hoektravee. De erfzijdegevel heeft een uitspringend gedeelte in de eerste travee, en een onderkelderde opkamer in de laatste travee; een beluikt venster en een bolkozijn in de opkamer, twee deuren en verschillende kleine vensters in het uitspringende gedeelte.
Ten westen, varkensstallen en ten zuiden, stallen, beide versteend en laatst genoemde grotendeels aangepast; de varkensstal is voorzien van vier lage deurtjes onder houten latei. Ten oosten, dwarsschuurtje van twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen); stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen op een hoge bakstenen stoel; gepikte timmer. De erfzijdegevel is voorzien van aangebouwde gedeelten, de straatgevel heeft een deur en een zolderluik.
Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve van 1891 of 1892 [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23175 Geraadpleegd op 12-11-2019
Charter van 18 november 1404 waarbij de bisschop van Luik en de abt van Sint-Truiden, beiden halfheer van de stad, de verkiezingsprocedure voor het stadsbestuur bevestigen. Met vijf zegels (replica van origineel uit het stedelijk archief ligt in vitrinekast ingangshal stadhuis).
Jan van Beieren, prins-elect van Luik, en Robert van Rijkel, abt van Sint-Truiden, herstellen, mits enkele kleine aanpassingen, de voorschriften van abt Zacheus van Vranckenhoven van 28 augustus 1366 over de samenstelling van het stadsbestuur.
Deze oorkonde geeft een momentopname in de strijd voor lokaal zelfbestuur tegen de centrale overheid, en omgekeerd.
Van links naar rechts zien we de zegels van:
- In rode was het zegel van Jan van Beieren, prinsbisschop van Luik en graaf van Loon, S. MAIUS JOHIS. DE…. LEODIENSSIS ET COMITIS LOSSEN
- Zegel van Robert van Rijkel, abt van Sint-Truiden, S. ROBERTI DE RIKELE DEI GRA. ABBATIS STI. TRUDONIS
- De stad Sint-Truiden; vooraan Sint-Trudo met palmtak en boek met bovenaan de drie torens van de westbouw van de abdijkerk, SIG. SANCTI TRUDONIS; achteraan als tegenzegel de gemijterde bisschop, S. LAMBERTI (het stedelijke zegel verwijst uitdrukkelijk naar de beide heren van de stad, geen perron als symbool van stedelijke vrijheden)
- Zegel van het kapittel van Luik, SIG…IS, ECC… LEOD
- Zegel van de abdij van Sint-Truiden, SANCTUS. TRUDO. CONFESSOR. XRI.