Pastorietuin van de Sint-Martinusparochie

Bedreigde pastorietuin uit de 19de eeuw met typische vegetatie.

De pastorietuin bij de nu leegstaande 19de-eeuwse pastorie, ten oosten van de kerk, is gelegen op de oostelijke flank van de vallei van de Molenbeek. De voorheen besloten voortuin maakt nu deel uit van het openbaar domein en is verworden tot een naar de straat afhellend grasveld met blauwe Atlasceder (Cedrus atlantica 'Glauca') en Coloradozilverspar (Abies concolor), doormidden gesneden door een brede, gekasseide en oplopende oprit naar het nieuw kerkhof achter de pastorietuin. Aansluitend bij het pad tegen de achtergevel ligt de boventuin, bereikbaar via een eenvoudige hardstenen trap, geflankeerd door een verwaarloosde haag van gewone taxus (Taxus baccata), in de as van de centrale achterdeur. De boventuin met interessante kruidlaag van onder meer kleine maagdenpalm (Vinca minor) en voorjaarsbloeiers, is sterk verwaarloosd en vol opslag van gewone vlier (Sambucus nigra) en gewone es (Fraxinus excelsior). De tuinindeling is daardoor onduidelijk maar er zijn restanten van een haag van gewone beuk (Fagus sylvatica), hoogstamfruitbomen, gewone taxus, buxus (Buxus sempervirens subsp. sempervirens) en sierheesters als hortensia (Hydrangera macrophylla). Twee voor de streek typische treuressen (Fraxinus exelsior 'Pendula') (175 cm stamomtrek, gemeten op 150 cm hoogte), een grote bontbladige buxus (Buxus sempervirens 'Aureovariegata') en een eeuwenoude, maar voor opmeting onbereikbare gewone taxus staan in de noordoostelijke hoek.


Bron     : DE MAEGD C. & VAN DEN BOSSCHE H. 2003: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 1: Gingelom, Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, van den Bossche, Herman
Datum  : 2003

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Pastorietuin van de Sint-Martinusparochie [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/303506 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Boden, (Jean Henri Libert) Jules, nijveraar

Klein-Gelmen 02.07.1899  Sint-Truiden 17.11.1989 , x Alice Marie Louage 

Zoon van Libert en Maria Elisabeth Celina Thewis.  

Oprichter en directeur pvba. Trudo-fabrieken Melveren  1934, officieel 1941, samen met Paul Nicolaï, Jozef Herbots en Michel Vanslype. Kocht bedrijf over in 1957 en bouwde dit verder uit met zijn vier zonen Jules, Hubert, Nestor en Lucien. Vanaf 1970 ciderproductie voor Smeets te Hasselt ‘Cidre Beaulieu’ en Looza te Hoepertingen. Cidermerken o.a. Grand Cidre Trudo, Clos de Oiseaux, Prince du Vallon en aperitief Bodini, naamsverwijzing. Schuimwijn Domaine de Terbissae  en goedkope witte wijn Clos St-Trudon . Stationsstraat. 

 Begraven in Klein-Gelmen .  

Info: Roger Duchateau.
 Lees: De Trudo-fabrieken te Sint-Truiden, in Economie in Limburg, 2, 1961, nr. 2, p. 49-54; Jacques COLLEN, Cider in ons traditioneel eetpatroon. Een inheems produkt, in Academie voor de streekgebonden gastronomie. Mededelingsblad en verzamelde opstellen, 2, nr. 3, april 1984, p. 34-105.