Hoeve en dienstgebouwen

Gesloten hoeve, met woonhuis uit begin 19de eeuw en volledig herbouwde dienstgebouwen van 1916. Het woonhuis heeft een voortuintje, door een laag muurtje en een hek van de straat afgesloten. Bakstenen gebouwen onder zadeldak, gegroepeerd rondom een rechthoekig, geplaveid erf.

Ten zuidoosten, rechthoekige inrijpoort onder houten latei, geflankeerd door arduinen pilasters; gevelsteen boven de poort: T.S./AN 1805 NO. Het poortgebouw is aan de rechterzijde bovenaan afgelijnd met een kalkstenen hoekband. Rechter zijgevel met aandak en vlechtingen.

Links hiervan, woonhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag. Kalkstenen hoekband aan de linker zijgevel. Rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijstingen. Boven de deur der erfzijdegevel, een gevelsteen met jaartal 1805. Zijgevels met aandaken; vlechtingen en schouderstukken aan de rechter zijgevel.

Dienstgebouwen voorzien van getoogde muuropeningen.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve en dienstgebouwen [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23145 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Hallo Micro! Onze oudsten aan het woord

Het project "Hallo Micro!" is in 2008 gestart als een vrijwilligerstraject van het stadsarchief. Door interviews met Truienaren die ouder zijn dan 75 jaar wil het stadsbestuur de recente geschiedenis van de stad op een originele manier reconstrueren. De mondelinge getuigenissen worden gearchiveerd want het persoonsgebonden materiaal is een perfecte aanvulling op de collecties van het officiële archief van deze historische stad. De antwoorden op de vragen met hun menselijke invalshoek worden in het lokale dialect opgenomen.

Elk jaar komt een ander dorp in beeld. Telkens in november wordt de oogst aan interviews en familiefoto’s getoond in het plaatselijke ontmoetingscentrum. Bij wijze van ontsluiting van telkens een tiental interviews is er een week lang fototentoonstelling met vertoning van de audiovisuele montages. Daarbij is een grote publieke opkomst gegarandeerd. Op deze manier herbeleven de inwoners van die buurt hun jeugd. De jongeren en de nieuwe inwoners maken kennis met de volksfiguren en de historische plekjes van hun dorp of wijk.



Deze dorpen en wijken kwamen al aan bod: 

2008: Nieuw Sint-Truiden en Tuinwijk
2009: Engelmanshoven, Gelinden en Groot-Gelmen
2010: Zepperen
2011: Halmaal en Sint-Truiden (twee aparte edities)
2012: Aalst
2013: Brustem
2014: Velm
2015: Gorsem en Runkelen
2016: Kerkom
2017: Ordingen
2018: Melveren
2019: Wilderen en Duras