Gemengde afsluitingshaag

Bij een lemen 304762 dat in 1873 werd gebouwd door de kasteelheer van het Gravenhuis, Charles de Pitteurs Hiegaerts, als woning voor zijn tuinman, dient een gemengde haag als traditionele erfscheiding. Naast de haag van gewone haagbeuk (Carpinus betulus) en scherpe hulst (Ilex aquifolium), staat er ook buxus (Buxus sempervirens subsp. sempervirens) (2 x 150cm stamomtrek) en een gele treurwilg (Salix x sepulchralis 'Tristis) (jong exemplaar). Sinds 2003 is de beplanting verdwenen.


Bron     : DE MAEGD C. & VAN DEN BOSSCHE H. 2003: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 1: Gingelom, Halen, Herk-de-Stad, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, van den Bossche, Herman
Datum  : 2003

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gemengde afsluitingshaag [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/304762 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

VIP-kaarten voor de Expositie 1907

Uitzonderlijk bleven persoonlijke toegangskaarten bewaard, met portretfoto, voor de prestigieuze Provinciale Tentoonstelling op de terreinen tussen station en stadspark in de zomer van 1907.

Jozef 
Govaerts (1864-1931), winkelier-handelaar, vastgoedeigenaar en gemeenteraadslid, was één van de commissarissen van de ‘expo’. Hij bezorgde zijn gezinsleden toegangsabonnementen. De normale inkomprijs was 1 frank. Abonnementen kostten 10 frank en schoolgaande kinderen onder begeleiding betaalden een halve frank. Tegen eind augustus werd de abonnementsprijs gehalveerd tot 5 frank. 

(Replica uit de collectie Jo Van Mechelen)