Burgerhuis

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen); oude kern uit de tweede helft van de 18de eeuw, met neoclassicistische verbouwingen tijdens de eerste en de tweede helft van de 19de eeuw. Baksteenbouw met verwerking van kalksteen en arduin.

Zuidwest-gerichte voorgevel, aan de straatzijde met grijs geschilderde similibepleistering uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels; bovenvensters met geprofileerde posten en bovendorpel met sluitsteen. Rechthoekige deuromlijsting onder kroonlijst en huiszegen in de vorm van een kruis boven de bovendorpel. Witgekalkte bakstenen achtergevel op gepikte plint.

Begane grond verbouwd tijdens de tweede helft van de 19de eeuw. Getoogde vensters met strekse latei en arduinen onderdorpel op de eerste bouwlaag. Getoogde vensters in kalkstenen omlijsting met trapezoïdale sluitsteen op de tweede bouwlaag. Rechthoekige kalkstenen deuromlijsting op neuten.

Noordwestelijke travee onder doorgetrokken zadeldak, bijgebouwd tijdens de eerste helft van de 19de eeuw. Rechthoekige, kalkstenen deur- en vensteromlijstingen op de eerste bouwlaag van de noordwestelijke zijpuntgevel.

Tegen de verlaagde zuidoostelijke zijpuntgevel van het woonhuis, bijbouw van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met lagere nok. Rechthoekig venster en deur aan de straatzijde.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23112 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

"Must see" over Sint-Truidens erfgoed

Een rijke erfgoedstad als Sint-Truiden, tot zowat 1860 de grootste in Limburg, telt heel wat instellingen, kringen en particulieren met een hart voor het lokale erfgoed. Sinds einde jaren 1990 duiken de eerste lokale websites op en sinds begin jaren 2010 biedt het sociale medium Facebook kans om oude foto's of documenten te delen en daarop te reageren. 

Een degelijke gereedschapskist voor de beginnende vorser (of student of studiebureau) lokale geschiedenis biedt de Geschied- en Oudheidkundige Kring Sint-Truiden  op de website  . Vooral linken naar historische kaarten en publicaties over onze stad. Mét inhoudsopgaven van lokale heemkundige tijdschriften. 



Bij de Facebookgroepen zijn voor groot Sint-Truiden einde 2019 interessant:

 www.facebook.be/Sint-Truiden:VROEGERenNU (Henri Vanelderen en Dirk Massa)

 www.facebook.be/AbdijSint-Truiden:OraetLabora (Paul Koekenbergh, Ivo Breesch, Luc Renson en Puck Claes, 2015)

 www.facebook.be/SintTruidensErfgoedOverleg (2013)

 www.facebook.be/MINSEvanSintrùin (André Pictoel, 2018)

 www.facebook.be/StratenvanSint-Truiden (André Pitcoel en Fréderic Bay, 2014)

 www.facebook.be/Trudonensia (Rohnny Rekoms, 2018, verkoop)

 www.facebook.be/Sint-TruidenindeGrooteOorlog (Rohnny Rekoms, 2015)

 www.facebook.be/IkwooninSint-Truiden (Veerle Raedschelders, Rudi Appeltants, Ludwig Appeltants e.a.)