Classicistische, semi-gesloten hoeve met gekasseid, trapezoïdaal erf, uit het vierde kwart van de 18de eeuw en het vierde kwart van de 19de eeuw, gelegen aan de Steenweg. Baksteenbouw met verwerking van kalksteen.
Tegen de zijpuntgevel van het woonhuis, poortgebouw uit het vierde kwart van de 18de eeuw onder gebogen zadeldak (Vlaamse pannen); verankerde rondbooginrijpoort met negblokken; verlaagde zijgevel.
Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen) uit het derde kwart van de 18dee eeuw.
Zuidwestelijke voorgevel aan de straatzijde, op kalkstenen plint en met hoekstenen. Vlakke, rechthoekige venster- en deuromlijstingen van kalksteen; bijkomende neuten en steektrap voor de centrale deur. Eenvoudige bakstenen achtergevel met verhoogde begane grond (terreinhelling). Rechthoekige kalkstenen vensteromlijstingen en een vierkant zoldervenstertje boven de middentravee. Rechthoekige deuromlijsting op neuten; gestrekte houten tussendorpel en bovenlicht; steektrap en pui. Vierkante zoldervenstertjes in de zijpuntgevels.
Bijbouw van twee traveeën en twee bouwlagen aansluitend op de westelijke zijpuntgevel van het woonhuis; gebogen zadeldak (Vlaamse pannen) met verlaagde zijpuntgevel. Eenvoudige voorgevel aan de straatkant met vierkant venstertje. In de zijgevel, vier rechthoekige vensteromlijstingen op iedere bouwlaag, en twee vierkante zoldervenstertjes.
Ten zuidoosten van het erf, aansluitend op het poortgebouw en haaks op de dwarsschuur, stallen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Aan de erfzijde, kozijnen en luiken; rechthoekige kalkstenen deuromlijstingen op neuten. Blinde buitenmuur met afgeronde hoek ten zuiden.
In het noordoosten, dwarsschuur onder zadeldak (golfplaten), uit het vierde kwart van de 18de eeuw. Verlaagde zijpuntgevel met oculi. Rondboogpoort met negblokken. Tegen de achtergevel van de schuur, afdak (Vlaamse pannen) uit het vierde kwart van de 19de eeuw, gebruikt als wagenhuis.
Ten noordwesten van het erf, een eenvoudige 19de-eeuwse constructie van baksteen en cementblokken, met vele sporen van verbouwingen, gebruikt als garage en varkensstallen.
Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve in classicistische stijl [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23114 Geraadpleegd op 12-11-2019
Sint-Truiden 17.11.1801 Luik 03.06.1878 Maria Ida Esselen
Zoon van tabakshandelaar en gemeenteonderwijzer Willem uit Gingelom en Marie Françoise Vandevelde. Vader van archiefkundige Stanislas (1835-1912) . College Sint-Truiden. Studeerde klassieke talen in Luik. Docent poësis en retorica Seminarie Luik 1818-1820, studiemeester Koninklijk College Luik 1820-1825. Lessen gevolgd universiteit Luik bij proffen Fuss en Gall. Thesis bekroond in 1823, maar opleiding niet afgemaakt. Docent en principaal College Sint-Truiden 1825-1834, bekommerd om moedertaalonderricht. Rector College Hasselt 1834-1835. Hoogleraar Nederlandse en later Griekse letteren Universiteit Gent 1835-1837. Contact met Gentse flaminganten en interesse Middelnederlands. Hoogleraar klassieke talen Universiteit Luik 1837-1865, ook Nederlands sinds 1851. Lid Koninklijke commissie voor geschiedenis en Klasse der Letteren van de Koninklijke academie van wetenschappen, letteren en schone kunsten 1847.
Lid van de Spellingscommissie en promotor eenmaking Noord- en Zuid-Nederlandse spelling. Lid van de Commission permanente chargée de la publication des anciens monuments de la littérature flamande 1848. Ruim 63 boeken en bijdragen over Latijnse taal- en letterkunde, Oudfranse literatuur en Middelnederlandse letteren. In 1850 publiceerde hij Het leven van Sint-Christina de Wonderbare en in 1857 Het leven van Sint-Lutgard. In 1857 kondigde hij ook de ontdekking van de Sint-Servatiuslegende van Hendrik van Veldeke aan. Deels verlamd vanaf 1859. Stapelstraat.
Onuitgevoerd plan voor Bormansfeesten Sint-Truiden 1903, vergeefse oproepen voor straatnaam in 1908 en 1975. Padnaam gepland in 2005. Koorglasraam Sint-Lutgardiskerk Tongeren als pendant van glasraam Gezelle, met torens van Gent, Tongeren en abdij Sint-Truiden. Eugeen Yoors, gift VTB 1957. Prijs Professor Bormans 1950 Veldeke-Leëncomité voor taalkunde en essays door Limburgse auteurs.