Gesloten hoeve

Gesloten hoeve, uit het vierde kwart van de 18de eeuw, aan een kruispunt gelegen. Bakstenen gebouw met witgekalkte erfzijdegevels onder zadeldaken (Vlaamse pannen, golfplaten boven de inrijpoort), rondom een rechthoekig, geplaveid erf.

Ten zuiden, rondbooginrijpoort in een vlakke, verankerde omlijsting van kalksteen. Woonhuis (dubbelhuistype) van één bouwlaag en zes traveeën, ten westen van het erf, op een verhoogde begane grond. Getoogde vensters in een vlakke, kalkstenen omlijsting met sluitsteen, voorzien van een korte druiplijst; gelijkaardige deur. Enkele zolderluiken. De straatgevel is voorzien van kalkstenen keldergaten en van getoogde vensters, zoals in de erfzijdegevel, doch met luiken en diefijzers. Datering ANNO 1784 in een gevelsteen boven de druiplijst van het derde venster. Zijgevel voorzien van vier gelijkaardige vensters, en afgewerkt met een aandak en vlechtingen. Bakstenen nis met bekronend kruis in de afgeronde hoek.

Aangepaste stal (19de eeuw), thans onder plat dak, ten noorden van het erf. Ten oosten, dwarsschuur, gedeeltelijk in wit overkalkte leembouw, gedeeltelijk versteend.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gesloten hoeve [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23138 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Boden, (Jean Henri Libert) Jules, nijveraar

Klein-Gelmen 02.07.1899  Sint-Truiden 17.11.1989 , x Alice Marie Louage 

Zoon van Libert en Maria Elisabeth Celina Thewis.  

Oprichter en directeur pvba. Trudo-fabrieken Melveren  1934, officieel 1941, samen met Paul Nicolaï, Jozef Herbots en Michel Vanslype. Kocht bedrijf over in 1957 en bouwde dit verder uit met zijn vier zonen Jules, Hubert, Nestor en Lucien. Vanaf 1970 ciderproductie voor Smeets te Hasselt ‘Cidre Beaulieu’ en Looza te Hoepertingen. Cidermerken o.a. Grand Cidre Trudo, Clos de Oiseaux, Prince du Vallon en aperitief Bodini, naamsverwijzing. Schuimwijn Domaine de Terbissae  en goedkope witte wijn Clos St-Trudon . Stationsstraat. 

 Begraven in Klein-Gelmen .  

Info: Roger Duchateau.
 Lees: De Trudo-fabrieken te Sint-Truiden, in Economie in Limburg, 2, 1961, nr. 2, p. 49-54; Jacques COLLEN, Cider in ons traditioneel eetpatroon. Een inheems produkt, in Academie voor de streekgebonden gastronomie. Mededelingsblad en verzamelde opstellen, 2, nr. 3, april 1984, p. 34-105.