Alleenstaand breedhuis in classicistische stijl, gelegen ten zuiden van de kerk. Vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met twee dakkapellen; gelijktijdig met de kerk gebouwd in 1783. Baksteenbouw. Lijstgevels, voorzien van rechthoekige vensters in vlakke, kalkstenen omlijstingen met licht uitspringende trapezoïdale sleutel. Gelijkaardige deur op neuten. Gevelbekroning door middel van een overhoekse en een rechte muizentandfries. Identieke achtergevel. Bijgebouwtje van één bouwlaag onder zadeldak tegen de rechter zijgevel.
Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Pastorie van de Sint-Martinusparochie [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23142 Geraadpleegd op 12-11-2019
Het station van Sint-Truiden, vermoedelijk op 11 augustus 1915. Een jaar na de veldslagen in Orsmaal-Gussenhoven en Halen zakt generaal Moritz von Bissing af naar het voormalige slagveld. Hij deelt er enkele IJzeren Kruisen (de hoogste Duitse onderscheiding) uit aan moedige soldaten.
Von Bissing, zelf een voormalige cavalerieofficier, was sinds december 1914 in functie als gouverneur-generaal december 1914 in functie als gouverneur-generaal van het bezette België. In die hoedanigheid is hij de hoogste Duitse militair van het land en heeft Von Bissing een nagenoeg onbeperkte macht. Von Bissing streeft naar een volledige naoorlogse aanhechting van ons land bij het Duitse rijk, maar hij sterft nog tijdens de oorlog, op 18 april 1917. Hij is dan 73.
De Duitsers waren trouwens gek op de grandeur van dergelijke ceremonies. Op de voorgrond staat een muziekkapel met pinhelmen, klaar om een eresaluut te spelen. Uit verslagen uit de oorlogsjaren weten we dat diezelfde muziekkapel elke week het beste van zichzelf gaf op de kiosk in Sint-Truiden.