Hoeve met herberg

Hoeve met herberg op U-vormige plattegrond, uit de 19de eeuw, gelegen aan het kruispunt van de Nachtegaalstraat met een veldweg. De gebouwen zijn gegroepeerd rondom een gedeeltelijk gekasseid erf.

Het woonhuis en de herberg zijn ondergebracht in de west- en een gedeelte der zuidvleugel; afgeschuinde deurtravee. De westvleugel telt vier traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen); overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen en niet zichtbare timmer. De straatzijdegevel heeft een verhoogde bakstenen stoel, een zolderluik en vier vensters; deur in de afgeschuinde hoektravee. De erfzijdegevel heeft een bakstenen stoel en een gepikte plint; een deur.

De zuidvleugel (woonhuis-stallen-dwarsschuur) telt vijftien traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen); de zuidgevel is versteend, de erfzijdegevel heeft een klein gedeelte leembouw bewaard. Haaks aansluitend op deze vleugel, ten oosten, varkensstallen onder zadeldak (Vlaamse pannen); grotendeels versteende leembouw; drie deurtjes waarvan twee gekoppeld. Ten noorden, bakhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen) met open bergruimte onder een afdak tegen de oostgevel.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve met herberg [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23156 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Blanckart, (Jean Antoine Henri) Hubert, fotograaf

Hasselt, 21.12.1872  Marie Nelissen  Mere, 13.1.1956 

Zoon van Hasseltse fotograaf  Henri Blanckart (Rolduc 1833 – Hasselt 1894), leerling bij Plumier in Brussel en Sallas in Charleroi, en Elisabeth Hubertina Hubar uit Sint-Truiden. Huwde Alkense. Bijhuis in Antwerpen Carnotstraat. 

Fotograaf . Vestigde zich in Sint-Truiden en verhuisde in 1909 van de Brustemstraat naar het oud huis drukker Vanwest-Dubois in de Tiensestraat. Uitgever van prentbriefkaarten. Fotografie aan huis voor zieken en overledenen. Kunstschilder. Fotomaterialen voor amateurs. Inkadering. Broer van Hasseltse fotograaf Auguste (1878-1952) met bijhuizen in Sint-Truiden en Tongeren. Hubert was vader van fotograaf Henri  (°Sint-Truiden 1908). Verhuisde met echtgenote naar Anderlecht 1936 . Fotozaak overgenomen in 1952 door Elly Robyns-Bögemann  (1916-2005).  

Lees: Fernand DUCHATEAU, in ST19DE, 1998, p. 25; Erik HOUTMAN, in Hasseltse portretten. 800 jaar geschiedenis op mensenmaat, Hasselt: Stedelijk museum Stellingwerff-Waerdenhof, 1997, p. 78; Directory of Photographers in Belgium 1839-1905, Antwerpen: Museum voor Fotografie, 1997, p. 57; Jean NICOLAI, Fotostudio Blanckart... kijken naar het vogeltje, Hasselt: in eigen beheer, 2015.