Hoeve met herberg

Hoeve met herberg op U-vormige plattegrond, uit de 19de eeuw, gelegen aan het kruispunt van de Nachtegaalstraat met een veldweg. De gebouwen zijn gegroepeerd rondom een gedeeltelijk gekasseid erf.

Het woonhuis en de herberg zijn ondergebracht in de west- en een gedeelte der zuidvleugel; afgeschuinde deurtravee. De westvleugel telt vier traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen); overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen en niet zichtbare timmer. De straatzijdegevel heeft een verhoogde bakstenen stoel, een zolderluik en vier vensters; deur in de afgeschuinde hoektravee. De erfzijdegevel heeft een bakstenen stoel en een gepikte plint; een deur.

De zuidvleugel (woonhuis-stallen-dwarsschuur) telt vijftien traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen); de zuidgevel is versteend, de erfzijdegevel heeft een klein gedeelte leembouw bewaard. Haaks aansluitend op deze vleugel, ten oosten, varkensstallen onder zadeldak (Vlaamse pannen); grotendeels versteende leembouw; drie deurtjes waarvan twee gekoppeld. Ten noorden, bakhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen) met open bergruimte onder een afdak tegen de oostgevel.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve met herberg [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23156 Geraadpleegd op 12-11-2019

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

De luipaarden zijn ontsnapt!

Paul Festraerts (°1921) was een ras-ondernemer die in de vleeshandel en bioscoopuitbating zijn ding deed. Met filmvertoning was hij al tijdens zijn legerdienst in contact gekomen. Hij richtte in de Rijschoolstraat de cinemazaal Roxy op. Hier de carnavalgroep Roxy met de 'tijgerkooi' op straat voor het pand in 1957. Zoon Rudi (+2019) zal later als reporter, leraar en lokaal politicus ook het carnaval enige intellectuele en promotionele onderbouw bieden. De naam 'Roxy' blijft als theater verder leven. 

Op de foto van links naar rechts: "bompa" Vanmechelen in kostuum, Rudi Festraerts en Paul Biets als wildedierenvangers in tropische outfit, diverse jongemannen en hondje met panterprint die tijgers moeten voorstellen, Toine "de lange" als Indische prins en tijgertemmer, Jef "de Pres" Vanwelkenhuysen en Paul Festraerts in kostuum. Voor de foto zijn de tijgers even uit de kooi...


Lees: Rudi FESTRAERTS, Roger CLERINX en Willem DRIESEN, 4 x 11 Orde van de Commeduur. Het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden van toen en nu, met foto's en getuigenissen door tijdsgenoten, Sint-Truiden: Stadscarnavalvereniging Orde van de Commeduur, 2014.