Hoeve met L-vormige plattegrond, uit de 19de eeuw, thans voorzien van een nieuw woonhuis op het erf. Gebouwen in wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een lage bakstenen stoel en gepikte plint.
Ten noordwesten van het rechthoekig erf, woonhuis en stal van zeven traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, mechanische pannen); de vijfde en zesde travee zijn onderkelderd. Het woonhuis is voorzien van twee beluikte bolkozijnen en een deur met bovenlicht; de stal heeft een deur met een laadvenster erboven.
Haaks hierop, ten noordoosten, karrenhuis(?) en stal in een gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen); de grotendeels versteende voorgevel is met een druivelaar begroeid.
Bron: Bevat overheidsinformatie, verkregen onder de modellicentie voor gratis hergebruik Vlaanderen v1.0. URI:
Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve in L-vorm [online] https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/23165 Geraadpleegd op 12-11-2019
Honderdduizenden zelfbouwkapelletjes
Priester Fernand Mariën, eerst onderpastoor in Jette en later kloosterdirecteur en godsdienstleraar bij de Ursulinen in Tildonk, startte in 1956 een nationale actie ‘Regnum Mariae’. Op zowat alle huisgevels verschenen houten kapelletjes met daarin een Italiaans plaasteren beeldje van de Madonna. De distributie kaderde in een Mariaal offensief van twaalf weken in de parochie met een propagandadag en een “koninginnedag” waarbij iedereen zijn zelfbouwkapelletje kon afhalen. Voor het vensterglas moest je zelf zorgen, want in principe was het kleinood gratis. Giften werden in dank aanvaard. Bij het overlijden van de initiatiefnemer in 1978 zouden er een kwart miljoen gevelkapelletjes verspreid zijn.
In de loop van de actiejaren veranderde het kapelmodel. Kenmerkend bleven de Maria-M getopt met kruisje en het gekroonde M-monogram dat verwees naar het Rijk van Maria. In de laatste fase waren de gevelkapelletjes actueel gestroomlijnd en in kunststof uitgevoerd. De honderden houten exemplaren in Sint-Truiden hebben de tand des tijds meestal niet overleefd. Ze worden zeldzaam.