Een heilig boek om te koesteren. De Sikhs in Sint-Truiden

Een heilig boek om te koesteren. De Sikhs in Sint-Truiden.

De fruitteelt lokte sinds de jaren 1980 een vervolgde groep Indiërs naar onze stad: de Sikhs. Intussen groeide hun gemeenschap sterk. De vrouwen heten Kaur, de mannen Singh. De Sikhs zijn gekend als harde werkers en dynamische ondernemers, vooral in de fruitteelt en de handcarwash.


Sinds december 1998 is in de voormalige kazernegebouwen in Bevingen een onthaalcentrum voor vluchtelingen uitgebaat door FEDASIL voor gemiddeld een 300-tal personen. Daarnaast is het aantal vreemdelingen in Sint-Truiden verdeeld over tientallen nationaliteiten met vooral Nederlanders en Marokkanen. 


De Sikhs vormen een eigen, opvallende gemeenschap door hun kleurrijke klederdracht met tulbanden. In hun tempel wordt het heilig boek gekoesterd. De groep mannelijke vluchtelingen werd omstreeks 2000 aangevuld met vrouwenmigratie. 

Onderschrift bij deze foto

Stadsgenote Sara Cosemans bestudeerde het fenomeen. In de deelgemeente Halmaal is een tempel gevestigd en ook langs de Diestersteenweg bij de spoorwegbrug is een nieuwbouw ontmoetingscentrum in opbouw. Hun krijgshaftige aard en de gewoonte om een dolk te dragen leidde al eens tot gevechten tussen diverse facties.


Sara COSEMANS, Meneer Singh en mevrouw Kaur in België : migratie, gender en integratie in de sikh-gemeenschap, Leuven: ACCO, 2012.