Op 4 juli 1948 was er een eerste officieel fruit-programma met H. Mis in de hoofdkerk, opening en zegening van de kersententoonstelling. Het getoonde fruit werd daarna geschonken aan de ‘Weeskinderen en behoeftige Ouderlingen’. In de namiddag kon je kijken naar de fruitstoet, met vooral een “Grote Reclame-, Carnaval- en folklorestoet”. In de programmabrochure vond je een ‘Feestmarsch van St. Truiden’ en een ‘Oogstlied’. Er werd reclame gemaakt voor De Blauwe Vogel, voor de ‘Gorsac’ (ook in het Frans!), voor Impermotegelfabrieken, voor mosterd ‘L’impériale’.
Het eerste echte fruitfeest vond plaats op 3 juli 1949. Gezien het tijdstip was dat geen ‘bloesemfeest’, maar een ode aan de kersen. Het was immers plukperiode.
Het Provinciaal Verbond voor Toerisme Limburg in Hasselt publiceerde een heuse gazet.
Citaat: “Daarom ook dragen deze feestelijkheden de algemene sympathie en medewerking van het Provinciaal Verbond voor Toerisme in Limburg weg. Dank zij aller medewerking, zullen de fruitoogstfeesten van Sint-Truiden, niet enkel in onze Provincie, maar spoedig in gans het land en daarbuiten, brede weerklank vinden en de plaats innemen, die hen toekomt.”
Vanaf de jaren 60 werden er, door de Fruitfederatie van Sint-Truiden, in samenwerking met de Dienst voor Toerisme, geleide bezoeken georganiseerd. De ‘reizen’ konden iedere dag ingericht worden aldus de toeristische folders van 1964.
In de programmabrochures verscheen reclame:
-Huis Britsiers met de laatste nieuwe balatum
-cinema Casino vertoonde naar aanleiding van de fruitoogstfeesten ‘de grootste kluchtfilm aller tijden’
-Impermo promootte ‘marmerschouwen’ en ‘faience in alle maten en kleuren’
-Garage Morren maakte reclame voor de nieuwe 5 tons Bedford diesel voor de uitzonderlijke prijs van 206.250 frank
-Grammen-Lux zei over zijn Nestor-Martin collectie: ik bak in de oven zonder me te bukken…..
-‘Edelfruit begint bij boomkeus’ blokletterde het fruitbedrijf van Gorsem
-Huis Degros-Vandenborne maakte reclame voor Rokers, Groot en Klein !
In 1974 verscheen er een programma van de Fruitoogstfeesten op zondag 22 september, onder de auspiciën van het Feestcomité der stad Sint-Truiden, onder de ‘hoge bescherming van het Stadsbestuur’
Er werd gestart met een H. Mis om 10.00 uur, erop volgend was er een geleid bezoek aan de voornaamste toeristische bezienswaardigheden, om 11.00 uur werd de tentoonstelling ‘Loflied aan de schoonheid’ plechtig geopend en op de Grote Markt kon de jeugd deelnemen (voor 20 frank) aan de ballonnetjeswedstrijd. Om 16.00 uur was er een muzikale show met muzikaal interludium door Noël Reynders en tegelijkertijd vertrok de vermaarde stoet met ruim 1.000 deelnemers.
In Melveren , een gehucht van Sint-Truiden, woonde een zekere X. Op zekere dag ging X met zijn vriendin naar de kermis in Kortenbos. Deze man had echter een pact gesloten met de duivel, wat betekende dat hij regelmatig enkele uren als weerwolf moest rondlopen. Omdat X op de kermis plots voelde dat dat moment was aangebroken, zei hij tegen zijn vriendin: "Als je een hond zou tegenkomen, gooi dan deze zakdoek naar zijn muil. Op die manier zal het beest je geen kwaad doen."
Omdat een weerwolf geen kruis kan oversteken, moet hij de draadjes van de zakdoek één voor één uitrafelen vooraleer hij verder kan.
Het meisje antwoordde: "Neen, blijf maar bij mij!", waarop haar vriend: "Neen, ik moet dringend even een boodschap doen."
Toen X weg was, kwam er een lelijke zwarte hond naar het meisje toe. Ze deed onmiddellijk wat haar vriend had gezegd, waarop de hond de zakdoek in stukken scheurde. Een kwartier later kwam X terug. Zijn vriendin vertelde hem dat ze doodsangsten had uitgestaan terwijl hij weg was. Wat verderop ging het tweetal iets drinken in een café. Het meisje bekeek haar vriend eens goed, en riep geschokt: "Jij smeerlap, je bent het zelf geweest, want de vezels van de zakdoek hangen nog tussen je tanden!"
X zei dat ze het zich maar inbeeldde, maar het meisje wilde hem toch nooit meer zien.
Opgetekend door F. Beckers in 1947.
Bron: volksverhalenbank.be