Geel blauw wapenschild

Geel-blauw als wapen van Trudo ?


Smeedijzeren  hekwerk van het balkon met erin verwerkt de contouren van het perron en erop gemonteerd het stadswapen in de 19de-eeuwse versie (1819-1870): een gouden tweekoppige adelaar met de letters Sint-Truiden met koningskroon van rood en goud, op een blauw veld. Dit wapen uit de Hollandse tijd komt ook voor op een paneel in Maastrichtersteen op de belforttoren maar ging uit van een zogenaamd familiewapen in geel en blauw van de heilige Trudo. Uiteraard waren er in de 7de eeuw, toen Trudo leefde, geen wapenschilden die doorleven tot op heden.


Onderschrift bij deze foto


De kleuren geel en blauw verwijzen naar de sinds 1985 officiële stadsvlag van Sint-Truiden, die geïnspireerd is op een apocrief wapenschild van patroonheilige Trudo voorkomend op een oude overzichtstekening ca. 1700 van de voormalige Benedictijnenabdij: geschuind van geel en van blauw, met op het midden een rode leeuw, geel gekroond. Die kleuren werden in 1924 ook aangenomen door de Koninklijke Sint-Truidense Voetbalvereniging, die momenteel in de hoogste nationale afdeling speelt en haar stadion op Staaien heeft.Onderschrift bij deze foto

Het officiële stadswapen van Sint-Truiden bevat sinds 1878 een gouden perron op rood veld en bovenaan de dubbelkoppige zwarte adelaar op gouden achtergrond. De adelaar heeft rode klauwen en tong. De letters S en T, en de brede koningskroon zijn sinds 1980 geschrapt.

Onderschrift bij deze foto
ONTDEKKING VAN DE DAG

Pieters Aline (Marie Mélanie Caroline), fotograaf 'Miss Kodac'

Diksmuide 05.12.1887  Sint-Truiden 16.11.1958  ongehuwd 

Dochter van geneesheer Aloïs en Maria Elisa Haegens. Zus van minderbroeder pater Idesbald (+1954). Ll. Instituut H. Familie. Opgeleid tot ambulancier WO I. Naar Sint-Truiden 1921. Winkel textiel en fotografiemateriaal hoek Hoogbrugstraat-Ursulinenstraat. Vriendin van rentenierster Julie Stassart Staar. Volksnaam Miss Kodak . Hoofdambulancier Rode Kruis. Opgravingen Truiense gesneuvelden mei 1940 in Tielt. Lid van de weerstand. Ziekentransport en repatriëring slachtoffers WO II. Fotografeerde o.a. oude gebouwen en stoeten in Sint-Truiden en omgeving.

Grafsteen Schurhoven .

Lit.: Jack NAUS, 140 jaar Rode Kruis Sint-Truiden, Sint-Truiden. Rode Kruis, 2010, p. 114-115 en 251-254.