Degreef, Jan (Frans Richard), voorzitter COO

Sint-Truiden 26.12.1896   Sint-Truiden 15.04.1960  Jeanne Libens 

Zoon van letterzetter Joseph Hubert en Maria Elisabeth Dethioux.  

Oorlogsvrijwilliger en invalide WO I. Voorzitter Eenheidsfront Oudstrijders Sint-Truiden. Bestuurslid Nationale Strijdersbond Sint-Truiden . Ondervoorzitter Nationale Vereniging Invaliden Limburg en Sint-Truiden . Leiding gemeentelijke ravitailleringsdienst 1940-1949. Bureauchef stadsbestuur, stedelijke waterdienst 1949. 24 jaar beheerder en voorzitter Commissie Openbare Onderstand. IJverde voor nieuwbouw kraamkliniek en oprichting rustoord, maar overleed onverwacht. Schepen Dejonghstraat. 

Begraven op ereperk Schurhoven .

Lit.: HBVL, 16.04.1960; De Tram, 23.04.1960.


Erfgoud
ONTDEKKING VAN DE DAG

De luipaarden zijn ontsnapt!

Paul Festraerts (°1921) was een ras-ondernemer die in de vleeshandel en bioscoopuitbating zijn ding deed. Met filmvertoning was hij al tijdens zijn legerdienst in contact gekomen. Hij richtte in de Rijschoolstraat de cinemazaal Roxy op. Hier de carnavalgroep Roxy met de 'tijgerkooi' op straat voor het pand in 1957. Zoon Rudi (+2019) zal later als reporter, leraar en lokaal politicus ook het carnaval enige intellectuele en promotionele onderbouw bieden. De naam 'Roxy' blijft als theater verder leven. 

Op de foto van links naar rechts: "bompa" Vanmechelen in kostuum, Rudi Festraerts en Paul Biets als wildedierenvangers in tropische outfit, diverse jongemannen en hondje met panterprint die tijgers moeten voorstellen, Toine "de lange" als Indische prins en tijgertemmer, Jef "de Pres" Vanwelkenhuysen en Paul Festraerts in kostuum. Voor de foto zijn de tijgers even uit de kooi...


Lees: Rudi FESTRAERTS, Roger CLERINX en Willem DRIESEN, 4 x 11 Orde van de Commeduur. Het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden van toen en nu, met foto's en getuigenissen door tijdsgenoten, Sint-Truiden: Stadscarnavalvereniging Orde van de Commeduur, 2014.