Het Astronomisch Compensatieuurwerk

Het astronomisch compensatieuurwerk

Onderschrift bij deze foto

Het astronomisch compensatieuurwerk van Kamiel Festraets is "het grootste en het volmaaktste tot heden vervaardigd". 

 Het is 6m16 hoog, 4m lang en 2,50m breed. Het weegt 4000kg en bevat meer dan 20.000 stukjes. De beeldjes aan de voet van het uurwerk stel­len de jaargetijden voor. Ze luiden de klokken ieder kwartier. Op het uur slaat de grote klok. Rechts boven bevindt zich de mechaniek van het bei­aardslagwerk, links die van het slagwerk. In het midden boven de grote klok, zit het kwikcontact. Op de 19de minuut na ieder uur komt dit in bewe­ging. De motor zorgt nu voor de elektrische opwinding van de 3 gewich­ten (85 kg) aan de zijkant.

5m hoog prijkt het schild met het uur met een fabel van La Fontaine : de Haas en de Schildpad. In de hoeken ziet u de eerste vier Belgische vorsten. Daarboven zit een mechanische zonnewijzer. Elektrisch licht vervangt zon­licht. Het is de schaduw van de stand die wijst naar het uur van Greenwich. Op 6m hoogte : "Tempus fugit" : "De tijd vliegt heen". De stoet der middeleeuwse ambachten: de magistraat salueert; verder ziet u de beenhouwer, brouwer, bakker, lintverkoper, kleermaker, pelzenmaker, schoenma­ker, smid, timmerman, vetter, verver en wever.

Pietje de dood
stoet der ambachten





ONTDEKKING VAN DE DAG

Vijftig deniers, te spenderen bij de Truiense handelaars

De Truiense afdeling van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV, later Unizo) is opgericht in 1925. Onder voorzitter Omer Thierie en ondervoorzitter Alain Nolens, bakker, was het NCMV erg actief in de crisisjaren 1980. Zo werd er een secretariaat gevestigd in de Minderbroedersstraat. 

Ook in 1980 liet het NCMV een kopie in messing maken van zilveren en gouden penningen bij gelegenheid van 1325 jaar 'bestaan' Sint-Truiden. Deze token van 50 deniers (of 50 Belgische franken) was in de tweede helft van de feestmaand december enkel te koop bij deelnemende handelaars, herkenbaar aan een vitrineklever. Na deze periode kon de penning bij elke bankinstelling terug worden ingewisseld. Ook de maanden na de actie konden verzamelaars terecht bij de Dienst voor Toerisme voor aankoop van de token. 

De rectozijde van de munt toont een middeleeuws zegel van de heilige Trudo voor de abdij, met de randtekst SANCTI TRUDONIS SIGILLUM. Op de versozijde staat het stadswapen met dubbelhoofdige adelaar, omkranst door streekfruit, korenhalmen en ossenkop. Die zijde draagt de randtekst SENATUS POPULUSQUE TRUDONENSIS 655-1980.  50 DENIERS. 


Foto's Mark Dusar Sint-Truiden