Sint-Trudoscouts

Sint-Trudoscouts

Onderschrift bij deze foto

De Sint-Trudoscouts is de oudste jeugdbeweging in Sint-Truiden. In 1938 richtte René Groffi de Sint-Trudoscouts op die erkend werd door het verbond onder de groepsnaam XI-e Groep Limburg.

Onderschrift bij deze foto

De scouts bestond toen enkel uit een welpentak die elke week samen kwam in de kelders van het Berchmanshuis. De Sint-Trudoscouts bleven groeien en vonden na omzwervingen in de Tramstraat, het koetshuis van het Begijnhof, de Kaskesfabriek op de Luikersteenweg en de Vakschool, in 1951 een vaste plaats in de Parkstraat.

Daar vergaderden de scouts 18 jaar lang in een houten barak, tot op 15 november 1969 een stenen lokaal geopend werd. Dat lokaal doet vandaag nog steeds dienst voor de wekelijkse activiteiten van de scouts.

Onderschrift bij deze foto

De Sint-Trudoscouts is momenteel een groep jongensscouts voor jongeren vanaf 8 tot 18 jaar. De oudste groep - de JIN- en de leiding bestaat zowel uit jongens als meisjes en ook de leiding is gemengd. De allerkleinste jongens kunnen vanaf 6 jaar al naar de kapoenen bij de Sint-Kristinagidsen. 

Nadat er in 2008 naar aanleiding van het 70-jarig bestaan een eigen boek is uitgebracht over de geschiedenis van de scoutsgroep, met dank aan schrijver Kris Surinx, hebben ze in 2018 hun 80-jarig bestaan gevierd. 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Hallo Micro! Onze oudsten aan het woord

Het project "Hallo Micro!" is in 2008 gestart als een vrijwilligerstraject van het stadsarchief. Door interviews met Truienaren die ouder zijn dan 75 jaar wil het stadsbestuur de recente geschiedenis van de stad op een originele manier reconstrueren. De mondelinge getuigenissen worden gearchiveerd want het persoonsgebonden materiaal is een perfecte aanvulling op de collecties van het officiële archief van deze historische stad. De antwoorden op de vragen met hun menselijke invalshoek worden in het lokale dialect opgenomen.

Elk jaar komt een ander dorp in beeld. Telkens in november wordt de oogst aan interviews en familiefoto’s getoond in het plaatselijke ontmoetingscentrum. Bij wijze van ontsluiting van telkens een tiental interviews is er een week lang fototentoonstelling met vertoning van de audiovisuele montages. Daarbij is een grote publieke opkomst gegarandeerd. Op deze manier herbeleven de inwoners van die buurt hun jeugd. De jongeren en de nieuwe inwoners maken kennis met de volksfiguren en de historische plekjes van hun dorp of wijk.



Deze dorpen en wijken kwamen al aan bod: 

2008: Nieuw Sint-Truiden en Tuinwijk
2009: Engelmanshoven, Gelinden en Groot-Gelmen
2010: Zepperen
2011: Halmaal en Sint-Truiden (twee aparte edities)
2012: Aalst
2013: Brustem
2014: Velm
2015: Gorsem en Runkelen
2016: Kerkom
2017: Ordingen
2018: Melveren
2019: Wilderen en Duras