Trudofeesten 2005

Trudofeesten 2005: een cultuurfeest !

De editie 2005 kreeg enerzijds een sterke religieuze invalshoek en anderzijds werd het een gevarieerd groot cultureel evenement, omdat er geen ommegang meer was. Spontane deelnemers waren in 1998 al moeilijker en moeilijker te vinden.
Traditioneel werd het feestjaar geopend op 23 november 2004, met een overbrenging van relieken (aangetroffen bij diverse opgravingen en verpakt in mooi beschilderde kistjes) vanuit de hoofdkerk naar de gerestaureerde abdijcrypt. De avondvespers werden gezongen voor een bomvolle kerk.

Onderschrift bij deze foto

Middeleeuwse Jaermarckt

Op 1 mei 2005 organiseerde Toerisme Sint-Truiden onder leiding van Hilde Hendricx onder een stralende zon een  authentieke middeleeuwse jaarmarkt bij gelegenheid van de opening van gerenoveerde abdijtoren. Het stadsbestuur van Sint-Truiden heeft als erfpachthouder en met de steun van de Vlaamse gemeenschap, de provincie Limburg en Toerisme Vlaanderen de toren volledig gerestaureerd met het oog op de toeristische ontsluiting ervan. De 35 meter hoge abdijtoren telt 197 trappen en vijf rust- en ervaringsplatforms. Van daaruit kunnen bezoekers van een panorama over stad en streek genieten. De restauratie en de ontsluiting van de abdijtoren kostten twee miljoen euro. De stad Sint-Truiden nam daarvan 35 procent voor haar rekening. De voormalige benedictijnerabdij werd tijdens de Franse bezetting verkocht en vrijwel volledig geplunderd. Enkel de toren, de crypte, het poortgebouw, de abtsvleugel en de dienstgebouwen bleven bewaard. Naar aanleiding van de feestelijke opening van de abdijtoren mogen inwoners van Sint-Truiden de toren op 1 mei en 23 november gratis beklimmen. 

Onderschrift bij deze foto


De stad zorgde voor twee prestigieuze, maar soms gecontesteerde tentoonstellingen. 

Van hieraf moet je gaan

De grote levensmomenten in de diverse wereldgodsdiensten werden ism het Davidsfonds en de KUL geëvoceerd in de expo ‘Van hieraf moet je gaan’ in het  Minderbroedersmuseum, Kapucijnenkapel en Begijnhofkerk. Een kleurrijke catalogus bleef over. 

Onderschrift bij deze foto




Delicious

De actuele kunst vond je op diverse plaatsen in de stad en werd ervaren door publiek en pers als erg confronterend, vooral de puinheuvel als installatie op het Begijnhof. Kunstenaars waren o.m. Wim Delvoye, Gert Robijns en Dirk Braekmans.

Onderschrift bij deze foto
Sisley


Strynfeest

Het massaspektakel werd Strynfeest op een podium op de Grote Markt.
De revue Tru’s Truck in de schouwburg hekelde actuele politiek. Tekstschrijvers waren Rudi Festraerts, Jo Flamand, Filip Kevers, Willy Petitjean en andré Philippaerts. Met de medewerking van De Boerebloos, de Zodemannen, de dansgroep van Phil Kevin en de Groep Pol Stas, in een regie van Renaat Everaerts, werd het een succes qua pubieke opkomst.

Bij deze editie werd hét stadslied van Sint-Truiden gemeengoed: Sèn Truin begot, ich haan van oech…, door Willy Dewaelheyns.

Het Struynfeest was een 16de-eeuwse traditie waarbij vanuit de abdij magistraat, schutters, muzikanten, en rederijkers naar de Grote Markt stappen. Ze brengen de toeschouwers naar de speelruimte waar de rederijkers met hun toneelstukken strijden voor de eerste prijs. Tussendoor brengen honderden deelnemers in historische kostuums een visueel en muzikaal schouwspel. Regisseur Franck Van Erven en productieleider Hugo Berghs.. 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Sint-Gangulfuskerk

Sint-Gangulfuskerk

Het oudste en mooiste kerkje van Sint-Truiden staat in de Diesterstraat  en is een schoolvoorbeeld van romaanse bouwkunst uit de 11e eeuw. Het is de oudste kerk van de stad, gebouwd door abt Adelardus II  (1055-1082). De driebeukige romaanse basilica verving vermoedelijk een nog oudere Karolingische kerk. Van Adelardus’ bedehuis bleef de middenbeuk bewaard. Koor en apsis zijn jonger, terwijl het gotisch transept uit de 16e eeuw dateert. De zijbeuken werden in de 17e en 18e eeuw herbouwd op de oude funderingen. 

Tussen 1961 en 1964 werd de kerk gerestaureerd door architect P. Vanmechelen en onder toezicht van prof. R. Lemair waarbij ze haar vroeger uitzicht terugkreeg. In zijn huidige vorm beschrijft de plattegrond een basilicale kruiskerk met kleine, ingebouwde westtoren en een halfronde apsis. Boven de westingang staat in het timpaan een merkwaardige 13e-eeuwse Christus aan het kruis. De mooie apsis wordt langs buiten geaccentueerd door drie rondbogen en drie verdiepte vensters. Het interieur is eenvoudig en mooi. De middenbeuk heeft rondboogarcaden op vierkante pijlers uit mergel, met daarboven rondboogvormige bovenlichten. Met uitzondering van de halve koepel boven het koor wordt de rest van het gebouw afgedekt met een vlakke houten zoldering. Tot de kerkschat behoren: een reliekhouder van Sint-Gangulfus van omstreeks 1700, een (verminkte) 16e-eeuwse Annaten-Drieën en een even oud gepolychromeerd triomfkruis. Gratis toegang.