Trudofeesten 2012

Trudofeesten 2012 rond het licht en de vrouw

Onderschrift bij deze foto

De heiligen die ‘in het licht’ van Sint-Trudo kwamen staan kregen bijzondere aandacht, en dan vooral de drie vrouwen uit de jaren 1200: Christina van Brustem-Sint-Truiden, Lutgardis van Tongeren en Clara van Assisi. Er was zelfs een naamgenotendag. Maar ook een wetenschappelijke studiedag over mystiek en een concert met Hildegard von Bingen door het ensemble Pallentes. Christina en Lutgardis kwamen aan bod in en tentoonstelling in de Begijnhofkerk, Clara uiteraard in het Minderbroedersmuseum. 


Coördinator van deze Trudofeesten was Bert Flossie. Het project ‘Verlichte stad’ werd al voorbereid en paste in het thema, maar ging later van start.
666-Heiligenspelen op diverse lokaties door lokale toneelgroepen werden geregisseerd door Peter Preuveneers.

Onderschrift bij deze foto

Kunstenaar Johan Creten, met Truiense wortels en internationale faam, creëerde een bronzen liggend beeld van de Heilige Christina Mirabilis op het Begijnhof. 


‘Canto Apert’ was de naam van een Gregoriaans festival. De vzw Abdij, Stad en Regio gaf de bekende Abdijatlas uit. 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Jacobs, Arthur Henri Trudo "Tuurke", verenigingsfiguur

Sint-Truiden 03-11-1927 Sint-Truiden 05-12.2007 , x Lucienne Cuypers 

Zoon van treinstoker- en machinist Gustaaf van Hasselt en Hubertine Marie Louise Paquay , Tentoonstellingsstraat . Ll. bij onderwijzer Hendrik Prijs. Hoofdtreinwachter . Schoonbroer van missionaris Cuypers, Nieuwerkerken.  Metgezel Rik Sterken en advocaat Guy Gysens. Acteur en later decorbouwer Groep Pol Stas. Lid dialectstudiekring Neigemenneke met diverse bijdragen in ‘t Bukske. Lid Vereniging Limburgse Auteurs. Amateur-kalligraaf en lid Kunstkring. 

Postzegelverzamelaar. Figuur in stripverhaal  Dré Mathijs. Hoofdrol als Suske de Poep  in Renovat-verfilming van Het zwakke verzet in 1985, première op 13.09.1986 met regisseur Miel Ruymen.Publ.: Suske de Poep, in ’t Bukske, 1, 1984, p. 52-56; De ràpste pist van Europa, in ’t Bukske, 4, 1998, p. 28-32; Nostàlzjie (gedicht), in ’t Bukske, 4, 1998, p. 61; Duivensport, in ’t Bukske, 5, 2000, p. 24-31; De heen- zonder terugreis, in (Vredesfeesten), brochure, Sint-Truiden. Militaria, 1995, z.p.