Kattenkop

Kattenkop

Truiense kattenkop

Er was eens lang geleden een Truiense bakker die het zonde vond een overschot aan deeg weg te gooien. Zijn dochtertje was dol op katten en hij verraste haar met een gebak in de vorm van een kattekop. Twee streekproducten werden verenigd: appel en brooddeeg. Iedereen was dol op de lekkere kattenkop.

Benodigdheden deeg

Extra

Bereiding

Daarna smullen maar!

Tip: Eet de kattenkop lauw met een bolletje vanille-ijs!

ONTDEKKING VAN DE DAG

Trofeeën aan de muur: op handelsmissie

In de oudheid werden in oorlog of jacht veroverde trofeeën aan een stok opgehangen. Dit motief ging een eigen leven leiden als allegorische decoratie. Kalksnijders modelleerden in het nog vochtige stucwerk voorwerpen tussen bloemenslingers aan linten opgehangen.

In het stadhuis op de Grote Markt op het 'schoon verdiep' zijn in de hoge vestibule de vier kunsten en twee speciale thema's uitgewerkt, de zeevaart en het landleven. Die laatste werken dateren waarschijnlijk uit de Hollandse periode (1815-1830) onder burgemeester J.A.N. Van den Berck. Scheepvaart en de Nederlandse vertaling van Vergilius wijzen daarop. Lees: Franz AUMANN, Symboliek op het 'schoon verdiep' van het Sint-Truidense stadhuis, in Sint-Truiden een zoektocht naar symbolen, Open Monumentendag Vlaanderen, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2002, p. 19-27; Het stadhuis van Sint-Truiden. Hart van de democratie, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2018, p. 56-61.