Raf Roefflaer is Captain Bebop

Raf Roefflaer (°1980) uit Aalst-bij-Sint-Truiden deelt via zijn alter-ego Captain Bepop  vreemde, maar herkenbare figuurtjes met zijn omgeving. Een imaginaire parallelwereld die zich toont in poppetjes, die zijn uniek handelsmerk zijn geworden. Voorbeeld daarvan is de ontdekkingstocht naar “Pechimebra” in zijn expo “Aztec Adventure”.


Raf werd in 2003 Master in productdesign aan de Media&Design Academy in Genk. Hij werkte ook een grafiekopleiding af aan de Haspengouwse Academie Beeld in Sint-Truiden. Zijn linosnedes bevatten klare-lijnbeelden als handvatten voor het publiek om de inhoud te achterhalen. Van deze vlakke kunstvorm evolueerde Raf naar installaties en 3D-figuren in hout en polyester.
Sinds 2003 is hij docent aan zijn Academie en de voorbije jaren won hij diverse prijzen. Hij exposeerde in Brussel, Londen, Helsinki, Turkije, Japan en Knokke. Hij is actief in de vzw kunst-groen en als curator. Voor de Hamelstraat ontwierp hij straatversiering met een Trudo-figuurtje.

Voor het erfgoedvenster ERFGOUD, het derde luik bij de Trudofeesten 2019, werkte hij een mobiele artistieke omkasting uit voor het aanraakscherm, waarbij de karakteristieke poppetjes van Captain Bebop te zien zijn als ridders en koning achter de kantelen van een burcht.


Erfgoud SHARE
ONTDEKKING VAN DE DAG

Delvaux, (Joannes) Josephus, 'Djef Pals'

Brustem 21.03.1838 Brustem 16.04.1929 , x Maria Agnes Wintmolders, xx Marie Françoise Bijloos 

Zoon van handwerker Petrus Joannes en Gertrudis Mathues.  

Dagloner Vrijwilliger bij het Belgische expeditiekorps naar Mexico 1864-1867. Naar verluidt ‘Sterkste man van Limburg ’, droeg mascottepaardje in Mexico over rivier. Boswachter bij baron de Pitteurs-Hiegaerts en kerkwachter Brustem. Vader van de gevreesde zwerversfiguur Tuur ‘Pals’ Bijloos .

Info: Kamiel Stevaux, Danny Gennez en Emile Grommen.
Lit.: Jules FRERE, Jef Pals, in Limburgsche volkskunde, 3, Hasselt, 1936, p. 178-180; DUCHESNE, Albert, L’expédition des volontaires belges au Mexique 1864-1867, Brussel, 1967-1968, p. 699; WWWIST?, p. 66.