Raf Roefflaer is Captain Bebop

Raf Roefflaer (°1980) uit Aalst-bij-Sint-Truiden deelt via zijn alter-ego Captain Bepop  vreemde, maar herkenbare figuurtjes met zijn omgeving. Een imaginaire parallelwereld die zich toont in poppetjes, die zijn uniek handelsmerk zijn geworden. Voorbeeld daarvan is de ontdekkingstocht naar “Pechimebra” in zijn expo “Aztec Adventure”.


Raf werd in 2003 Master in productdesign aan de Media&Design Academy in Genk. Hij werkte ook een grafiekopleiding af aan de Haspengouwse Academie Beeld in Sint-Truiden. Zijn linosnedes bevatten klare-lijnbeelden als handvatten voor het publiek om de inhoud te achterhalen. Van deze vlakke kunstvorm evolueerde Raf naar installaties en 3D-figuren in hout en polyester.
Sinds 2003 is hij docent aan zijn Academie en de voorbije jaren won hij diverse prijzen. Hij exposeerde in Brussel, Londen, Helsinki, Turkije, Japan en Knokke. Hij is actief in de vzw kunst-groen en als curator. Voor de Hamelstraat ontwierp hij straatversiering met een Trudo-figuurtje.

Voor het erfgoedvenster ERFGOUD, het derde luik bij de Trudofeesten 2019, werkte hij een mobiele artistieke omkasting uit voor het aanraakscherm, waarbij de karakteristieke poppetjes van Captain Bebop te zien zijn als ridders en koning achter de kantelen van een burcht.


ONTDEKKING VAN DE DAG

Alomme rust

Alomme rust

De Zondag-middag is héél ingetogen.
De
luchten, klaar van winterkilte, beven
met teeder rood van lage zon doorweven;
de luchten, waar geen vogel komt gevlogen...

De middagrust mag gééne stoornis doogen.
Al
wil somwijlen vluchtig óverzweven
een verre galm van joelend kinderleven :
dra weegt de klare rust weer onbewogen.

Is het in sneeuw – die dezen nacht zoo zacht
de stille stede zwachtelde in heur vacht –
dat doezel-vaag verdooven nu geluiden?

O vrome middagvrede van Sint-Truiden,
dat om te ontwaken uit zijn sluimer, wacht
tot plotse kloosterklokken vespers luiden !
Onderschrift bij deze fotoLit.: P. DE PAUW, recensie in Boekengids, 1, 1923-1924, nr. 361; L. BRANS, Hilarion Thans o.f.m., in Monografieën van de Koninklijke Vereniging van Limburgse Schrijvers, 3, nr. 4, december 1992.
Gedicht in Hilarion THANS, Omheinde hoven, 4de uitgave, Mechelen, Sint-Franciscusdrukkerij, 1927, p. 35.
Hilarion Thans (Maastricht 1884 – Lanaken 1963), minderbroeder en auteur. Gedicht geschreven tussen november 1909 en maart 1910 op onoogige papiertjes toen de jongeman bedlegerig was van een bloedspuwing in het Sint-Truidense klooster. Uit de bundel Ziekebloemen. II. Open ramen. Voor het eerst verschenen onder pseudoniem F.M. Minderbroeder in ’t Daghet in den Oosten, 16, 1910, p. 58 als gedicht nr. XXI met bijhorend citaat Facta est tranquillitas Magna. En er kwam een groote rust (Evang.).