Trudofeesten 2019

Trudofeesten 2019

Opening

Op vrijdag 23 november 2018 , de feestdag van de stichter van Sint-Truiden, werd het Trudojaar door de parochiefederatie Sint-Trudo plechtig geopend met een processie van hoop en verbondenheid. Het schrijn van de Heilige Trudo werd daarbij van de abdij naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk gedragen onder begeleiding van tientallen vaandels en honderden lampionnen.

Onderschrift bij deze foto

De parochiefederatie Sint-Trudo heeft dit weekend stemmingsvol ingezet en een boeiend jaarprogramma uitgewerkt. De stad ondersteunt deze projecten en daar zijn we bijzonder blij mee”, zegt deken Wim Ceunen van parochiefederatie Sint-Trudo

Onderschrift bij deze foto

De apotheose van het openingsweekend was op zondag 25 november om 11u met een Eucharistieviering in de O.L.V-kerk en de officiële voorstelling van het programma van de Trudofeesten.

Onderschrift bij deze foto

Intendant

De stad Sint-Truiden heeft voor de editie 2019 een intendant aangesteld die het programma mee ontwikkelde en de grote bezieler was van het massaspektakel.

Onderschrift bij deze foto

Impulsprogramma

De stad heeft een impulsprogramma ontwikkeld voor de ondersteuning van kwalitatieve projecten of activiteiten die een duidelijke link hebben met Sint-Trudo of het DNA van Sint-Truiden. Na twee subsidierondes werden diverse lokale projecten en activiteiten gehonoreerd. Zo hebben vzw Museum Vlaamse Minderbroeders, De Boerebloos, KUNST-GROEN vzw, Begijnhof Buurtcomité Sint-Truiden, Sint-Truidense Schatten vzw, De Bòddelkèèr,  Stephan Elen en Rudi Festraerts, project Trudo in PASTEL van de Academie Haspengouw Beeld, de Landelijke Gilde Velm, de Trudo Radioamateursclub, het buurtcomité Begijnhof, de vzw Abdij, Stad en Regio, Trudo's Zondagsgasten, Jeugdhuis Expo,KantelinK en de Koninklijke Harmonie der Gilde  subsidies voor het realiseren voor hun projecten. Op die manier werden er financiële en kwalitatieve impulsen gegeven voor iedereen die zijn of haar steentje wil bijdragen aan de Trudofeesten. I

Onderschrift bij deze foto
Onderschrift bij deze foto
Onderschrift bij deze foto

Meer info per project kan je lezen in aparte artikels.


Tijdens het weekend van 22 en 23 september 2019 was Sint-Truiden in feeststemming.





Massaspektakel

Wie Trudofeesten zegt, denkt meteen ook aan een feestelijke parade, optocht of massaspektakel. Bleven de meeste mensen daarvoor op hun honger zitten, tijdens de vorige twee edities, dan werd voor de editie 2019 gekozen voor een massaspektakel op een gigantisch podium op de Grote Markt. Via allerhande speciale effecten wordt het leven van Trudo op een verrassende, haast sprookjesachtige manier verteld en gereconstrueerd. 

Naast enkel professionele acteurs, werd hierbij ook een beroep gedaan op Truienaren. De stad ging op zoek naar zangers, dansers, acteurs, ... mensen die wilden helpen bij het maken van kostuums, het bouwen van decors en het verzorgen van de catering. Maanden werd er geoefend.

Onderschrift bij deze foto

Op zaterdag 21 en zondag 22 september was het centrum van Sint-Truiden helemaal in feeststemming voor de aptheose van Trudo en Amelia.

Onderschrift bij deze foto

Het werd een onvergetelijk beleving worden voor alle deelnemers en bezoekers. 


Onderschrift bij deze foto

en wie nog eens wil luisteren naar Sintruin begot ich haan van oech


...

Het slot

Tijdens het weekend van 22 en 23 november 2019 werden de Trudofeesten afgesloten met een lichtprocessie en de plechtige misviering.  

En ... werd www.erfgoud.be boven de doopvont gehouden ... en www in progress

Raf Roefflaer
Onderschrift bij deze foto







ONTDEKKING VAN DE DAG

Academiezaal

Eén van de mooiste zalen van het land

Rockband Editors in de Academiezaal. Bron: https://i.pinimg.com/originals/ea/98/e6/ea98e6fd6811ad77a69f3d6c33d15056.jpg

Academiezaal

360°-weergave


Geschiedenis

Eén van de mooiste zalen in het land. De academiezaal van het Klein-Seminarie onderlijnt de betekenis van deze instelling als het intellectueel centrum van Limburg vanaf 1843 tot na de Tweede Wereldoorlog. Daarbij was vooral na de lessen aandacht voor Nederlandse letterkunde.

De Gentse stadsarchitect Louis Roelandt was door de test

 aangezocht om hun hospitaal voor geesteszieke vrouwen te bouwen. Hij ontwierp ook samen met zijn leerling Isidore Gerard de neogotische toren  van de hoofdkerk.

                                  Louis Roelandt

Door de scheiding van de beide Limburgen in 1839 moest het Klein-Seminarie van het bisdom Luik verhuizen van Rolduc, nu Nederlands gebied, naar de vroegere abdijsite in Sint-Truiden. Bisschop Van Bommel besefte het belang van dit opleidingscentrum. Bij het enorme complex in de binnenstad was ook een a salle de rhétorique voorzien voor de seminaristen. Het werd tussen 1845 en 1852 een achthoekige centraalbouw met korinthische gegleufde zuilen onder een bijzonder rijkelijk uitgewerkte stucwerkzoldering

detail stuckwerk amfitheater


. De amfitheatervorm zorgt voor een intimistische verbondenheid van publiek met acteurs op de parterre en een goede akoestiek.

In 1845 was in de zaal het taalgenootschap Utile Dulci actief dat het Nederlands beoefende. Ook een Franstalige tegenhanger, de Société de littérature française, kortweg de Academie, was er bedrijvig. De Vlaamse ontvoogdingsstrijd zorgde af en toe voor wrijvingen, maar uiteindelijk liep toch iedereen in de pas.

Bij de start van de restauratie in 1986 door Herman Vanmeer in opdracht van erfpachthouder stad Sint-Truiden werd vooral de stabiliteit van de zaal hersteld en teruggegrepen naar de oorspronkelijke uitvoering van de "gradins" en de toneelscène. Voor het zitcomfort werd één rij verwijderd, wat het aantal zitplaatsen op 290 vastlegt, eventueel uitbreidbaar. De moderne lichtarmaturen zijn een ontwerp van Herman Blondeel. Een moderne foyer met technische ruimten werd aan de kant van het kerkveld toegevoegd. 

Momenteel gebeuren in de akoestisch geschikte Academiezaal regelmatig muziekopnames en is een klassiek programma van internationaal niveau kamermuziek, kamerorkest en muziektheater uitgewerkt in het kader van de werking van cultuurcentrum de Bogaard.

Lit.: L. DE CLERCQ, H. VAN MEER mmv J. GYSELINCK, De Academiezaal te Sint-Truiden: een onbekend oeuvre van de Gentse architect Louis Roelandt (1786-1864), in M&L. Monumenten; Landschappen en Archeologie, jg. 15, nr. 5: september 1996; Els DECONINCK, Religieuze bouwheren engageren grote namen, in Sint-Truiden ingekaderd 1830-1914, Tentoonstellingen Sint-Trudofeesten 1998, Sint-Truiden: Sint-Truiden 1300, p. 50-78; Clem VERHEYDEN, De academiezaal, een bloeiend podium voor klassiek en modern, in Sint-Truiden, al eeuwen gaststad voor muziek, woord en beeld, Open Monumentendag Vlaanderen, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2012, p.41-45 en 93 (bibliografie)