Op vrijdag 23 november 2018 , de feestdag van de stichter van Sint-Truiden, werd het Trudojaar door de parochiefederatie Sint-Trudo plechtig geopend met een processie van hoop en verbondenheid. Het schrijn van de Heilige Trudo werd daarbij van de abdij naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk gedragen onder begeleiding van tientallen vaandels en honderden lampionnen.
De parochiefederatie Sint-Trudo heeft dit weekend stemmingsvol ingezet en een boeiend jaarprogramma uitgewerkt. De stad ondersteunt deze projecten en daar zijn we bijzonder blij mee”, zegt deken Wim Ceunen van parochiefederatie Sint-Trudo
De apotheose van het openingsweekend was op zondag 25 november om 11u met een Eucharistieviering in de O.L.V-kerk en de officiële voorstelling van het programma van de Trudofeesten.
De stad Sint-Truiden heeft voor de editie 2019 een intendant aangesteld die het programma mee ontwikkelde en de grote bezieler was van het massaspektakel.
De stad heeft een impulsprogramma ontwikkeld voor de ondersteuning van kwalitatieve projecten of activiteiten die een duidelijke link hebben met Sint-Trudo of het DNA van Sint-Truiden. Na twee subsidierondes werden diverse lokale projecten en activiteiten gehonoreerd. Zo hebben vzw Museum Vlaamse Minderbroeders, De Boerebloos, KUNST-GROEN vzw, Begijnhof Buurtcomité Sint-Truiden, Sint-Truidense Schatten vzw, De Bòddelkèèr, Stephan Elen en Rudi Festraerts, project Trudo in PASTEL van de Academie Haspengouw Beeld, de Landelijke Gilde Velm, de Trudo Radioamateursclub, het buurtcomité Begijnhof, de vzw Abdij, Stad en Regio, Trudo's Zondagsgasten, Jeugdhuis Expo,KantelinK en de Koninklijke Harmonie der Gilde subsidies voor het realiseren voor hun projecten. Op die manier werden er financiële en kwalitatieve impulsen gegeven voor iedereen die zijn of haar steentje wil bijdragen aan de Trudofeesten. I
Meer info per project kan je lezen in aparte artikels.
Tijdens het weekend van 22 en 23 september 2019 was Sint-Truiden in feeststemming.
Wie Trudofeesten zegt, denkt meteen ook aan een feestelijke parade, optocht of massaspektakel. Bleven de meeste mensen daarvoor op hun honger zitten, tijdens de vorige twee edities, dan werd voor de editie 2019 gekozen voor een massaspektakel op een gigantisch podium op de Grote Markt. Via allerhande speciale effecten wordt het leven van Trudo op een verrassende, haast sprookjesachtige manier verteld en gereconstrueerd.
Naast enkel professionele acteurs, werd hierbij ook een beroep gedaan op Truienaren. De stad ging op zoek naar zangers, dansers, acteurs, ... mensen die wilden helpen bij het maken van kostuums, het bouwen van decors en het verzorgen van de catering. Maanden werd er geoefend.
Op zaterdag 21 en zondag 22 september was het centrum van Sint-Truiden helemaal in feeststemming voor de aptheose van Trudo en Amelia.
Het werd een onvergetelijk beleving worden voor alle deelnemers en bezoekers.
en wie nog eens wil luisteren naar Sintruin begot ich haan van oech
...
Tijdens het weekend van 22 en 23 november 2019 werden de Trudofeesten afgesloten met een lichtprocessie en de plechtige misviering.
En ... werd www.erfgoud.be boven de doopvont gehouden ... en www in progress
Sint-Truiden 14.01.1873 – Sint-Truiden 18.11.1936 , x 1902 Maria Mevis
Zoon van Jean en Hubertine Leemans, broer van Jan en halfbroer van Emiel .
Onderschrift bij deze fotoCollege Sint-Truiden. Universiteit Leuven 1898. Ingenieur-stadsarchitect 1902 en directeur Nijverheids- en tekenacademie 1903 te Nijvel. Restauratie kapel Broedersschool en nieuwbouw torenpartij H. Grafkerk aldaar. Stadsarchitect Sint-Truiden 1912. Leraar Nijverheidsschool 1912-1933 en Rijksmiddelbare school 1912-1918 Diesterstraat. Directeur en leraar bouwkundig tekenen Tekenacademie Abdijstraat 1912-1936. Elektriciteitsvoorziening. Werken in neo-Vlaamse renaissance en art décostijl. Sint-Lutgardisgesticht weeshuis met meisjesschool en zustersverblijf langs Gorsemweg 1930-1933, postgebouw Sint-Marten 1930 en electriciteitskabine Naamsevest 1930. Uitbreiding Ursulinenklooster 1927, minderbroedersklooster en kerk Bevingen. Restauraties o.m. refugiehuizen Averbode 1927 en Herckenrode, bisschoppelijk seminarie 16de-18de eeuw, gasthuiskapel Stapelstraat, kerk en torenhuisje Begijnhof en stadhuis 1930. Ontwerper perron, twee parktoegangen en Albert I-monument hal stadhuis 1934. Lid Provinciaal Comité Monumenten 1920. Restauratie muurschilderingen begijnhofkerk. Medestichter en secretaris Vrienden van het Begijnhof. Luikerstraat.
Stierf aan embolie tijdens toezicht bestratingswerken Casinostraat. Album met schetsen van historische gebouwen en enkele artikels in Touring Club de Belgique. Straatnaam 1936, vroegere Poortstraat Begijnhof. Signeersteen als inv(entor) gevel weeshuis Gorsemweg.