Sint-Truiden beschikt over 7 fruitreuzen. De oude fruitreuzen staan definitief opgesteld in Festraetstudio. Enkel de nieuwe fruitreuzen (Conference, Jonagold en Elsanta) komen bij gelegenheid van de bloesemfeesten en de Oogstfeesten nog naar buiten.
Onderschrift bij deze foto
Verzamelnaam voor verschillende vastvleezige zware variëteiten met het bijvoegsel “late” of “vroege”. Het vruchtvlees is zeer knappend, donkerrood en het sap is sterk gekleurd. De vruchthuid is bruin gekleurd, bezaaid met kleine grijze en zwarte stipjes en frij gemarmerd. Zeer goede smaak, middelmatig zoet met aangenaam aroma.
Synoniem: Kernielse zwarte-Brabanders. Het vruchtvlees is vast, purperachtig, sappig, zoet met een iets bittere zeer goede smaak en een aangenaam aroma. Het vruchthuis is half-glanzend.
De twee oudste reuzen werden vervaardigd door het "Palais des Coillons” te Brussel en zijn 3,93 groot.
Er bestaan geboorteaktes en bewijzen van woonst bij de burgerlijke stand:
Het jaar 1949, de 2de juli, te 8 uur zijn voor Londoz Emile, Schepen-Afgevaardigde, ambtenaar van de burgerlijke stan d der stad Sint –Truiden, provincie Limburg, verschenen:
DE KRAKER, oud 21 jaar, fruitplukker, wonende te Sint-Truiden, voorheen Reuzenland, geboren te Reuzenland, de 15 juni 1928, meerderjarige zoon van het vruchtbare Haspengouw en van zijn echtgenote het Heerlijke Bloesemparadijs, beide wondende te Reuzenland en toestemmende in het huwelijk bij akte verleden voor Meester Bigaro, notaris te Reuzenland, de eerste juli 1949, voldaan hebbende aan de nationale militieverplichtingen
En DE KERNIELSE, ouw 21 jaar, zonder beroep, wonende te Sint-Truiden, voorheen Reuzenland, geboren te Reuzenland, de 29 juni 1928, meerderjarige dochter van het rijke land van Loon en van de heerlijke boomgaarden,echtelingen, beide wondende te Reuzenland en toestemmende in het huwelijk bij akte verleden voor Meester Bigaro, notaris te Reuzenland, de eerste juli 1949, de welke ons verzocht hebben over te gaan tot het voltrekken van het huwelijk bij hen besloten, en waarvan de afkondigingen overeenkomstig de wet, geschied is alhier de 19 de juni laatstleden alsmede te Reuzenland.
Geen tegenspraak op dit huwelijk te onzer kennis gebracht zijnde, rechtdoende op hun vertrek en na voorlezing van de volgende stukken: 1° van gezegde toetsemmingsakte; 2° van gezegd getuigschrift van afkondiging; 3° van gezegd getuigschrift van Militie.- welke alle behoorlijk geparafeerd aan deze zullen gehecht blijven, alsmede van het 6e kapitel van titel V van het Burgerlijk Wetboek rakende het huwelijk, hebben wij aan de aanstaande echtgenoten gevraagd of zij voornemens zijn elkander te nemen voor man en vrouw; ieder van hen beurtelings ‘ja’ geantwoord hebbende verklaren wij in naam der wet dat de Kraker en de Kernielse door het huwelijk verenigd zijn.
Uit al hetgeen voorafgaat hebben wij de tegenwoordige huwelijksakte opgesteld in het openbaar, ten Stadhuize, in de tegenwoordigheid van : Graaf René de Liederkerke, oud 42 jaar, erelid der Koninklijke Harmonie der Gilde, wondende te Duras, dewelke verklaard heeft geen verwant te zijn van de gehuwden en van Abdon Demarneffe, oud 43 jaar, voorzitter van het comité der Fruitoogstfeesten, wonende te Sint-Truiden, dewelke verklaard heeft geen verwant te zijn van de gehuwden.
En na de gedane voorlezing aan de komparanten en getuigen, hebben deze met Ons getekend. Get. De Kraker en de Kernielse en De Schepen, voornoemd Emile Londoz
Het vruchtvlees is vast, krakend, roomkleurig rose en sappig. Niet-kleurend sap, gearomatiseerde en aangename smaak. Deze kers behoort tot de zogenaamde vleeskersen. Bigareau Napoléon wordt als de standaardvariéteit beschouwd.
Kapucienen is een verzamelnaam voor alle variéteiten met vast bont gekleurd vruchtvlees gelijkend op de zogenaamde Witte Buiken (Bigareau Esperen).
De twee kleine reuzen zijn gemaakt in riet door de Sint-Truidense rietvlechters Bamps uit Schurhoven. De koppen in papier maché. Ze meten elk
Deze appel is een kruising tussen Golden Delicious en Jonathan. Jonagold is een Amerikaans appelras rond
Zeer gemakkelijk te herkennen perensoort aan haar lange en smalle vorm. Groenbruin van kleur met veel roestkleurige vlekken en stippels. Bij rijheid wordt ze lichtgeel. Het vruchtvlees is zeer fijn en sappig en eerder zoe van smaak.
Beide nieuwe reuzen zijn een ontwerp van Mevr. Simone Libens-Vanderheyden. De vormgeving was in handen va kunstenaars Neven en Schrijnemakers, terwijl voor de kleding Mevr. Schiemsky en het Ursula-Instituut verantwoordelijk waren.
De karkassen in duurzaam materiaal werden vervaardigd door Alfons Libens en voor de detailafwerking zorgde Mevr. Vanhees.
Deze nieuwe reuzen zijn elk
Geboren te Sint-Truiden op 27 september 1997, lengte 4.05m
Reuzekind van het Verbond der Belgische Tuinbouwveilingen en de stad Sint-Truiden.
De Elsanta aardbei is glanzend rood met een fris groen kroontje.
Ze is groot, gelijkmatig, afgerond en kegelvormig.
Het vruchtvlees is oranje met een goede smaak en een tamelijk sterk aroma.
Elsanta bevat een flinke protie vitamine C, heeft weinig calorieën en is lief voor de lijn.
In de schepenzaal van het 18de-eeuwse stadhuis op de Grote Markt ontvangt het stadsbestuur nu voorname gasten en overheden om beleid te onderhandelen, en akten officieel te ondertekenen. Voor 1800 zetelden hier de schepenen van de beide heren, maar dan werkelijk als rechters in burgerlijke en criminele zaken. Een berucht proces was dat tegen de brandstichters in 1784, Suske de Poup, 't Voorvelleke en hun medeplichtigen.
In dit lokaal hangen zeven ovale stucmedaillons met daarin grisailles op doek. Het trompe l'oeuil van deze grijze schilderijtjes geeft een 3D-effect en was minder duur dan echt modelleerwerk. De onderwerpen moesten de geleerdheid van de zittende heren van deze rechtbank benadrukken. De geest van Verlichting met rede en wetenschap is hier duidelijk aanwezig. De hoe bezoekers van andere steden in de 18de eeuw zullen ogen tekort gehad hebben om dit allemaal te ontcijferen en bewonderen. Dit is duidelijk een pronkzaaltje van de assertieve stad Sint-Truiden.
De tafereeltjes tonen mollige gevleugelde jongetjes of 'putti' die druk in de weer zijn met kunst en wetenschap: astronomie, architectuur, muziek, alchemie, beeldhouwkunst, handel-rekenkunst en schilderkunst. Niet toevallig signeerde Diestenaar Pieter-Jan De Craen dit laatste tafereeltje met DE CRAEN F(ecit) ! Hij verdiende drie kronen per tafereel met deze opdracht.
Astronomie: drie putti zijn druk doende met hun observaties. In een leeg decor hanteert een jongetje een zeekijker, gericht naar de hemel. Op de voorgrond bestudeert een staande putto met loep het armillarium op voet. Vooraan liggen nog een telescoop, een passer en een winkelhaak. De zittende putto wijst een plek aan op een wereldbol op voet.
Alchemie: in een interieur met wandrekken vol rokende kolven, destilleertoestel en vaatjes zijn drie putti aan het werk. Vooraan een rieten bloemenmandje en achteraan een haard. Eén jongetje, zittend op een kussen in een stoel met armleuningen, beoordeelt de inhoud van een glazen kolf, terwijl een destilleertoestel met stookdeurtje overloopt naar een kolf met handvatten. Zijn helper stampt in een vijzel op sokkel producten fijn en het derde figuurtje brengt een kom bij. De strik van het ophanglint is hier rijker dan bij de andere medaillons en gedecoreerd met een bloempjesrank.