fruitreuzen

De Fruitreuzen

Sint-Truiden beschikt over 7 fruitreuzen. De oude fruitreuzen staan definitief opgesteld  in Festraetstudio. Enkel de nieuwe fruitreuzen (Conference, Jonagold en Elsanta) komen bij gelegenheid van de bloesemfeesten en de Oogstfeesten nog naar buiten. 

Onderschrift bij deze foto 


Kraker

Verzamelnaam voor verschillende vastvleezige zware variëteiten met het bijvoegsel “late” of “vroege”. Het vruchtvlees is zeer knappend, donkerrood en het sap is sterk gekleurd. De vruchthuid is bruin gekleurd, bezaaid met kleine grijze en zwarte stipjes en frij gemarmerd. Zeer goede smaak, middelmatig zoet met aangenaam aroma.

Kernielse

Synoniem: Kernielse zwarte-Brabanders. Het vruchtvlees is vast, purperachtig, sappig, zoet met een iets bittere zeer goede smaak en een aangenaam aroma. Het vruchthuis is half-glanzend.

De twee oudste reuzen werden vervaardigd door het "Palais des Coillons” te Brussel en zijn 3,93 groot.







Er bestaan geboorteaktes en bewijzen van woonst bij de burgerlijke stand: 

Het jaar 1949, de 2de juli, te 8 uur zijn voor Londoz Emile, Schepen-Afgevaardigde, ambtenaar van de burgerlijke stan d der stad Sint –Truiden, provincie Limburg, verschenen:

DE KRAKER, oud 21 jaar, fruitplukker, wonende te Sint-Truiden, voorheen Reuzenland, geboren te Reuzenland, de 15 juni 1928, meerderjarige zoon van het vruchtbare Haspengouw en van zijn echtgenote het Heerlijke Bloesemparadijs, beide wondende te Reuzenland en toestemmende in het huwelijk bij akte verleden voor Meester Bigaro, notaris te Reuzenland, de eerste juli 1949, voldaan hebbende aan de nationale militieverplichtingen

En DE KERNIELSE, ouw 21 jaar, zonder beroep, wonende te Sint-Truiden, voorheen Reuzenland, geboren te Reuzenland, de 29 juni 1928, meerderjarige dochter van het rijke land van Loon en van de heerlijke boomgaarden,echtelingen, beide wondende te Reuzenland en toestemmende in het huwelijk bij akte verleden voor Meester Bigaro, notaris te Reuzenland, de eerste juli 1949, de welke ons verzocht hebben over te gaan tot het voltrekken van het huwelijk bij hen besloten, en waarvan de afkondigingen overeenkomstig de wet, geschied is alhier de 19 de juni laatstleden alsmede te Reuzenland.

Geen tegenspraak op dit huwelijk te onzer kennis gebracht zijnde, rechtdoende op hun vertrek en na voorlezing van de volgende stukken: 1° van gezegde toetsemmingsakte; 2° van gezegd getuigschrift van afkondiging; 3° van gezegd getuigschrift van Militie.- welke alle behoorlijk geparafeerd aan deze zullen gehecht blijven, alsmede van het 6e kapitel van titel V van het Burgerlijk Wetboek rakende het huwelijk, hebben wij aan de aanstaande echtgenoten gevraagd of zij voornemens zijn elkander te nemen voor man en vrouw; ieder van hen beurtelings ‘ja’ geantwoord hebbende verklaren wij in naam der wet dat de Kraker en de Kernielse door het huwelijk verenigd zijn.

Uit al hetgeen voorafgaat hebben wij de tegenwoordige huwelijksakte opgesteld in het openbaar, ten Stadhuize, in de tegenwoordigheid van : Graaf René de Liederkerke, oud 42 jaar, erelid der Koninklijke Harmonie der Gilde, wondende te Duras, dewelke verklaard heeft geen verwant te zijn van de gehuwden en van Abdon Demarneffe, oud 43 jaar, voorzitter van het comité der Fruitoogstfeesten, wonende te Sint-Truiden, dewelke verklaard heeft geen verwant te zijn van de gehuwden.

En na de gedane voorlezing aan de komparanten en getuigen, hebben deze met Ons getekend. Get. De Kraker  en de Kernielse  en De Schepen, voornoemd  Emile Londoz


Bigareau

Het vruchtvlees is vast, krakend, roomkleurig rose en sappig. Niet-kleurend sap, gearomatiseerde en aangename smaak. Deze kers behoort tot de zogenaamde vleeskersen. Bigareau Napoléon wordt als de standaardvariéteit beschouwd.

Kapucientje

Kapucienen is een verzamelnaam voor alle variéteiten met vast bont gekleurd vruchtvlees gelijkend op de zogenaamde Witte Buiken (Bigareau Esperen).

De twee kleine reuzen zijn gemaakt in riet door de Sint-Truidense rietvlechters Bamps uit Schurhoven. De koppen in papier maché. Ze meten elk 2,31 m. In Eindhoven werden de twee kleine reuzen door brand verwoest. Zij werden door de stadsdiensten opnieuw vervaardigd in aluminium en de koppen werden gemaakt in polyester.


De Jonagold

Deze appel is een kruising tussen Golden Delicious en Jonathan. Jonagold is een Amerikaans appelras rond 1970 in België ingevoerd. Het is een behoorlijk grote appel, oranjerood van kleur en mooi glad. Het vruchtvlees is knappend met een friszure smaak.

De Conference

Zeer gemakkelijk te herkennen perensoort aan haar lange en smalle vorm. Groenbruin van kleur met veel roestkleurige vlekken en stippels. Bij rijheid wordt ze lichtgeel. Het vruchtvlees is zeer fijn en sappig en eerder zoe van smaak.


Beide nieuwe reuzen zijn een ontwerp van Mevr. Simone Libens-Vanderheyden. De vormgeving was in handen va kunstenaars Neven en Schrijnemakers, terwijl voor de kleding Mevr. Schiemsky en het Ursula-Instituut verantwoordelijk waren.

De karkassen in duurzaam materiaal werden vervaardigd door Alfons Libens en voor de detailafwerking zorgde Mevr. Vanhees. 

Deze nieuwe reuzen zijn elk 4,05 m groot. Ook deze reuzen zijn getrouwd. 

Onderschrift bij deze foto

Elsanta

Geboren te Sint-Truiden op 27 september 1997, lengte 4.05m

Reuzekind van het Verbond der Belgische Tuinbouwveilingen en de stad Sint-Truiden.

De Elsanta aardbei is glanzend rood met een fris groen kroontje.

Ze is groot, gelijkmatig, afgerond en kegelvormig.

Het vruchtvlees is oranje met een goede smaak en een tamelijk sterk aroma.

Elsanta bevat een flinke protie vitamine C, heeft weinig calorieën en is lief voor de lijn.

ONTDEKKING VAN DE DAG

de Theux de Meylandt, graaf Barthélemy (Theodore), eerste minister

Sint-Truiden Schabroek 26.02.1794 Heusden 21.08.1874 , x Aline du Parc 

Zoon van ridder Jacques en Antoinette de Wezeren.  Gedoopt in Guvelingen Sint-Truiden. Middelbare studies Sint-Truiden. Rechten 1816 Luik. Graaf 1840. Schabroek was familiedomein van zijn moeder de Wezeren de Schabrouck, en huisvestte vanaf 1947 de tuinbouwschool OLV. Eigenaar kasteel Meylandt in Heusden 1843. Stadshotel in Guimardstraat Brussel. Broer van priester-Jezuiet en missionaris Théodore de Theux. Bevriend met de familie de Merode en verwant Charles Vilain XIIII. IJveraar voor het unionisme. Lid Nationaal congres 1830. Volksvertegenwoordiger en minister van staat 1831. Minister van binnenlandse zaken 1831, besluiten spoorweg Antwerpen-Tongeren-Wezet (Visé), Koninklijke Bibliotheek. Gematigd partijleider katholieken, regeringsformateur en minister1834-1840. Postwet en wet hoger onderwijs 1835, gemeente- en provinciewetten 1836, jurywet en legerkaderswetten 1838. Splitsing Limburg en Luxemburg 1839. Leider unionistisch-katholieke regering 1846-1847. Formateur van gematigde regering en minister zonder portefeuille van 1871 tot overlijden. Vertrouwensman van Leopold I. Vader van Louise, verdienstelijk tekenaar.

Wapenschild: Gedeeld, 1 in rood een aan weerszijden gekanteeld zilveren kruis. 2 in zilver drie groene rechterschuinbalken, elk beladen met een gaande gouden leeuw. Schilddragers: twee gouden leeuwen met vlagje. Spreuk Sans tache en sans reproche. Alliantiewapen op paneelschildering zoldering Sint-Martenkerk, Jules Helbig 1860.

Familiegraf Heusden. Borstbeeld senaat. Staatsieportret door Louis Gallait. Standbeeld de Meeussquare door Edmond de Valeriola Brussel 1932. Straatnamen in Etterbeek, Elsene en Heusden-Zolder.


Recente publicatie over de graaf de Theux


Lees: Ch. TERLINDEN, in BIONAT, 24, 1929, kol. 771-782; JORISSEN; Staatsminister Barthélemy Théodore Graaf de Theux de Meylandt (Sint-Truiden 1794-Heusden 1874). Een groot staatsman. Een uitgave ter gelegenheid van de herdenking van Staatsminister de Theux de Meylandt op 27 april 1975 te Heusden (Limburg), Tessenderlo: Geschied- en Heemkundige Kring van Heusden (Limburg), 1975; Louis ROPPE, in NBIOW, 9, 1981, kol. 743-748; Albrecht GOORTS, Het plafond van de Sint-Maartenskerk in Sint-Truiden. Een ongewoon wapenkundig dokument, in De Leiegouw, 29, 1987, p. 133; Koenraad NIJSSEN, De enige Limburgse premier ooit, in HBVL, 06.02.1998 en in 100 invloedrijke Limburgers van Ambiorix tot Roppe, Hasselt: HBVL, 2001, p. 110-112; Raf VAN LAERE en Rombout NIJSSEN, Een adellijke blik op de Kempen. Tekeningen van Louise Moretus, geboren de Theux de Meylandt (1852-1923), (Limburgse studies, 3), Wijer-Lummen, 2008; Beauduin DE THEUX DE MEYLANDT ET MONTJARDIN, Le comte Barthélemy de Theux de Meylandt, (Recueil LXXI de l’Office généalogique et héraldique de Belgique), Brussel, 2019. Info Franz Aumann. 
\n\n\n\n \n\n