Hallo micro Melveren en Metsteren


Hallo Micro Melveren

Het stadsarchief van Sint-Truiden is het collectieve geheugen van tientallen generaties Truienaren. Dat archief wordt continu aangevuld en ontsloten. Een boeiende selectie ervan staat jaarlijks in een ander kerkdorp tentoon op ‘Hallo Micro!’. Dit keer zijn Melveren en Metsteren aan de beurt.

Omdat beelden veelzeggender zijn dan woorden, is er sinds 2008 ook het project ‘Hallo Micro!’. Via interviews met Truienaren wordt de recente geschiedenis van de stad waarheidsgetrouw gereconstrueerd en gestockeerd. Dit materiaal is een perfecte aanvulling op de bestaande collecties en werpt een unieke blik op het dagelijkse leven in de eerste helft van de vorige eeuw.

Tijdens ‘Hallo Micro!’ brengt het stadsarchief jaarlijks ook het verleden van telkens een ander dorp in beeld. Nu is het de beurt aan Melveren en Metsteren.

Ons rijke archief vormt als het ware het geheugen van onze stad en haar inwoners. ‘Hallo Micro!’ is een fantastisch project, waarbij we dankzij de inzet van een enthousiaste ploeg vrijwilligers een gedeelte ervan zorgvuldig documenteren. Daarnaast stellen we het op een originele manier tentoon, zodat onze inwoners ook kunnen kennismaken met het soms vergeten verleden van Sint-Truiden.


Hieronder vindt u de geluidsfragmenten van de interviews met enkele foto's 


...

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Belet, (Joseph) Nicolas,

Sint-Truiden 24.11.1866  Sint-Truiden 21.02.1953  Marie Barbe Leontine Joris 

Zoon van bakker Pierre en Victorine Robie . Onderwijzer normaalschool Sint-Truiden  1886, leraar basisschool Broeders van Liefde. Hoofdonderwijzer, organist hoofdkerk, dirigent, componist. Tongersesteenweg. Schoonvader van schoolhoofd Malcorps . Stichter zang- en toneelvereniging ‘De Vreugdegalm’ 1897 . Muziek voor een 20-tal zangspelen , meestal op tekst van Arie Entbroukx. Ook muziek voor werken van Jerôme Van Crayeveld, Jan Wellens en Oscar Festraets  .

Publ.: De waarheid lijdt geweld, Zangspel in één bedrijf, tekst en muziek, Antwerpen: J. Janssens, 1931.
 Lit.: JORISSEN; MINTEN, p. 95 nr. 642; LVLACOMP, 2007, p. 36-37.