Hallo micro Melveren en Metsteren


Hallo Micro Melveren

Het stadsarchief van Sint-Truiden is het collectieve geheugen van tientallen generaties Truienaren. Dat archief wordt continu aangevuld en ontsloten. Een boeiende selectie ervan staat jaarlijks in een ander kerkdorp tentoon op ‘Hallo Micro!’. Dit keer zijn Melveren en Metsteren aan de beurt.

Omdat beelden veelzeggender zijn dan woorden, is er sinds 2008 ook het project ‘Hallo Micro!’. Via interviews met Truienaren wordt de recente geschiedenis van de stad waarheidsgetrouw gereconstrueerd en gestockeerd. Dit materiaal is een perfecte aanvulling op de bestaande collecties en werpt een unieke blik op het dagelijkse leven in de eerste helft van de vorige eeuw.

Tijdens ‘Hallo Micro!’ brengt het stadsarchief jaarlijks ook het verleden van telkens een ander dorp in beeld. Nu is het de beurt aan Melveren en Metsteren.

Ons rijke archief vormt als het ware het geheugen van onze stad en haar inwoners. ‘Hallo Micro!’ is een fantastisch project, waarbij we dankzij de inzet van een enthousiaste ploeg vrijwilligers een gedeelte ervan zorgvuldig documenteren. Daarnaast stellen we het op een originele manier tentoon, zodat onze inwoners ook kunnen kennismaken met het soms vergeten verleden van Sint-Truiden.


Hieronder vindt u de geluidsfragmenten van de interviews met enkele foto's 


...

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Trofeeën aan de muur: het luie landleven

In de oudheid werden in oorlog of jacht veroverde trofeeën aan een stok opgehangen. Dit motief ging een eigen leven leiden als allegorische decoratie. Kalksnijders modelleerden in het nog vochtige stucwerk voorwerpen tussen bloemenslingers aan linten opgehangen. 

In het stadhuis op de Grote Markt op het 'schoon verdiep' zijn in de hoge vestibule de vier kunsten en twee speciale thema's uitgewerkt, de zeevaart en het landleven. Die laatste werken dateren waarschijnlijk uit de Hollandse periode (1815-1830) onder burgemeester J.A.N. Van den Berck. Scheepvaart en de Nederlandse vertaling van Vergilius wijzen daarop. 
Lees: Franz AUMANN, Symboliek op het 'schoon verdiep' van het Sint-Truidense stadhuis, in Sint-Truiden een zoektocht naar symbolen, Open Monumentendag Vlaanderen, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2002, p. 19-27; Het stadhuis van Sint-Truiden. Hart van de democratie, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2018, p. 56-61.