Hallo micro Melveren en Metsteren


Hallo Micro Melveren

Het stadsarchief van Sint-Truiden is het collectieve geheugen van tientallen generaties Truienaren. Dat archief wordt continu aangevuld en ontsloten. Een boeiende selectie ervan staat jaarlijks in een ander kerkdorp tentoon op ‘Hallo Micro!’. Dit keer zijn Melveren en Metsteren aan de beurt.

Omdat beelden veelzeggender zijn dan woorden, is er sinds 2008 ook het project ‘Hallo Micro!’. Via interviews met Truienaren wordt de recente geschiedenis van de stad waarheidsgetrouw gereconstrueerd en gestockeerd. Dit materiaal is een perfecte aanvulling op de bestaande collecties en werpt een unieke blik op het dagelijkse leven in de eerste helft van de vorige eeuw.

Tijdens ‘Hallo Micro!’ brengt het stadsarchief jaarlijks ook het verleden van telkens een ander dorp in beeld. Nu is het de beurt aan Melveren en Metsteren.

Ons rijke archief vormt als het ware het geheugen van onze stad en haar inwoners. ‘Hallo Micro!’ is een fantastisch project, waarbij we dankzij de inzet van een enthousiaste ploeg vrijwilligers een gedeelte ervan zorgvuldig documenteren. Daarnaast stellen we het op een originele manier tentoon, zodat onze inwoners ook kunnen kennismaken met het soms vergeten verleden van Sint-Truiden.


Hieronder vindt u de geluidsfragmenten van de interviews met enkele foto's 


...

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Foucart, (Jean Joseph) Achille, architect

Brussel 29.03.1872   Verviers 27.06.1952   Armande Baiwir 

Zoon van herbergier Joseph van Sint-Gilis en Mélanie Moers (Sint-Truiden 1832-Tongeren 1908). Ouders gehuwd Sint-Truiden 1868.  

Beursstudent academie Brussel 1893. Huis advocaat Vandersmissen hoek Rijschoolstraat-Tiensestraat met hoektorentje 1902. Huis Degeneffe Grote Markt 1904. Huizen Koningin Astridstraat, o.a. gesigneerd Ach. FOUCART 1906. Grafmonument eigen ontwerp in art nouveau kerkhof Sint-Truiden. Naar Tongeren 1907. Villa meester Vanschoenbeek Hoepertingen 1908. Architect  en landmeter . Tekenleraar  Athenea Hasselt en Tongeren. Werken aan kerken o.a. te Gingelom 1906 en Berg 1909.