De kantschool zusters Ursulinen.

De kantschool zusters Ursulinen.

De zusters Ursulinen kwamen naar Sint-Truiden op 11 april 1850.

Het vervaardigen van kant gebeurde te Sint-Truiden reeds vanaf het begin van de 17de eeuw. Zo is geweten dat in de tijd dat Albrecht en Isabella onze streken regeerden, in Sint-Truiden kantwerksters bedrijvig waren. Rond 1800 echter kwam deze huisnijverheid tot verval.

Blijkbaar werd heil verwacht van het opleiden van nieuwe kantwerksters want in 1844 ontstond op initiatief van E.H. Deken Cartuyvels een kantschool bij de Zwartzusters. (locatie voormalig Cellenbroeders klooster in de Schepen Dejonghstraat.)



In januari 1899 volgde de erkenning door het ministerie en kregen ze de eerste staatssubsidies. Op 6 juli 1906 werd de kantschool dan overgebracht naar de school van de Zusters Ursulinen (de “arme” Ursulinen) in de Beekstraat. (en nog later naar de Clockemstraat).

Tot 1945 werd uitsluitend Parijse en Rijselse kant gemaakt. De typische Sint-Truidense kant vond zijn oorsprong bij de Rijselse en is te herkennen aan de tullen grond, die behalve door de gebruikte motieven vrij dun is met kleine vierkante kunstlagen.

Sinds 1945 werd overgeschakeld naar grof en fijn (Brugs) bloemwerk. Van dan af werd herhaaldelijk deelgenomen aan tentoonstellingen waar meerdere diploma’s en eervolle vermeldingen werden gehaald.

Omstreeks 1975 wordt in de beroepsafdeling van het Technisch Instituut van de Ursulinen een dagcursus in kantwerk gegeven, en sinds 1964 eveneens een avondcursus.

Voor dit avondonderwijs was 1 september 1971 een heuglijke datum want bij beslissing van het stadsbestuur van Sint-Truiden werd de cursus kant opgenomen in het programma van de Academie voor Beeldende Kunsten te Sint-Truiden.

Onderschrift bij deze foto

Onderschrift bij deze foto










Meer informatie over de kantschool en het refugiehuis van Averbode ook te lezen in :

- Sint-Truiden ingekaderd 1830-1914. Boek tentoonstellingen Sint-Trudofeesten 1998.

- Boek : 150 jaar Zusters Ursulinen Sint-Truiden 1850-2000.

- Achille Thijs. Doorheen het aloude St-Truiden. Deel VIII De Clockempoort en haar buytinghe.

Dany Schoebrechts. (4/1/2020)


 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Cartuyvels, (Marie Berthe) Marguerite, ijveraarster

Sint-Truiden 26.07.1871 Louis Woot de Trixhe 

Dochter van burgemeester-vrederechter Clément en Marie Marguérite Florence Macors . Rentenierster, echtgenote sinds 1892 van Louis Charles Adolphe Woot de Trixhe (Les Walleffes 1860 - Dinant 1900), rechter  rechtbank eerste aanleg Dinant. Minderbroedersstraat. Raadslid van het werk van de Dames de la Miséricorde, in de volksmond ‘Dames van de Floere Vod ’, een liefdadige vrouwenclub. Voorzitster van de Kantschool der Ursulinen. Verantwoordelijke voor de afdeling Maatschappelijke Werken van Sint-Truiden op de provinciale expo in 1907. 




Lit.: Djef MIEVIS, De kantnijverheid te Sint-Truiden, Antwerpen: Secretariaat der vrouwenorganisatie, 1908, p. 5; Dieu et le pauvre. Compte-rendu de l’oeuvre des Dames de la miséricorde à Saint-Trond de janvier 1913 à janvier 1914, Sint-Truiden: Moreau, z.j., p. 2; HBSTEV, 2006, p. 123.