verzorging pestlijders

In uw kot blijven, 

social distancing… Dagelijks herinneren de media ons aan de voorschriften die de overheid uitvaardigt om de verdere verspreiding van het corona virus in te dijken. Voor ons zijn dit uitzonderlijke maatregelen in uitzonderlijke tijden. Onze voorouders, daarentegen, werden regelmatig getroffen door besmettelijke ziektes.

In tijden van ‘fataletijten van peste, loop en andere contagieuse siektens’ stonden de minderbroeders van Sint-Truiden klaar om de mensen van de stad en omgeving te helpen.

In 1669 werd in de tuin van het klooster een pesthuisje gebouwd. Het lag achteraan in de tuin en had een speciaal uitgangspoortje. Om de andere kloosterlingen niet te besmetten verbleven daar een pater en een broeder die rondtrokken om de pestlijders bij te staan en dat met gevaar voor eigen leven. In het dodenboek van het klooster, waar de overlijdens genoteerd werden, vind je dan ook regelmatig de toevoeging ‘in dienst van de pestlijders bezweken’.

Onderschrift bij deze foto

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Foucart, (Jean Joseph) Achille, architect

Brussel 29.03.1872   Verviers 27.06.1952   Armande Baiwir 

Zoon van herbergier Joseph van Sint-Gilis en Mélanie Moers (Sint-Truiden 1832-Tongeren 1908). Ouders gehuwd Sint-Truiden 1868.  

Beursstudent academie Brussel 1893. Huis advocaat Vandersmissen hoek Rijschoolstraat-Tiensestraat met hoektorentje 1902. Huis Degeneffe Grote Markt 1904. Huizen Koningin Astridstraat, o.a. gesigneerd Ach. FOUCART 1906. Grafmonument eigen ontwerp in art nouveau kerkhof Sint-Truiden. Naar Tongeren 1907. Villa meester Vanschoenbeek Hoepertingen 1908. Architect  en landmeter . Tekenleraar  Athenea Hasselt en Tongeren. Werken aan kerken o.a. te Gingelom 1906 en Berg 1909.