Barokpoort

Barokpoort

Naast de toren liet abt Hubert van Zutendael een barokportaal bouwen. Het bestaat uit twee identieke, haaks op elkaar geplaatste gevels van zandsteen. De bouwdatum staat boven de vensters: 1655. De binnenzijde van het portaal vertoont resten van een ouder gotisch bouwwerk. Alhoewel zwaar verweerd, vertelt één van de consoles het verhaal van een zittende en lezende engel; de andere het verhaal van een ijverige ambachtsman.

Voor de poort en toren vindt u het pas heraangelegde Trudoplein, met de  meridiaanlijn en het trudo beeld hoog in de lucht.

De speelse waterpartij die van de trappen omlaag komt , symboliseert die vroegere bron die hier was en die een belangrijke rol in de ontstaansgeschiedenis  van de abdij en dus de stad. Hier vindt u ook een bronzen maquette van de teloor gegane  11e eeuwse kerk van Adelardus II.

De bezoeker kan even rusten op de arduinen zit steenen voor het plein, die voorzien zijn van data met een belangrijke betekenis voor abdij en stad;

Steen 1

628° - 693 + Trudo, stichter van Sint-Truiden


Steen 2

1055 – 1082- Abt Adelardus

bouwt enorme abdijkerk, eerste omwalling, O.L.V.-kerk, Sint-Gangulfuskerk, …


Steen 3

1248-1272 – Abt Willem van Rijkel

Geeft vrouwen stuk grond buiten de stad om het begijnhof te bouwen


Steen 4

1467 – Karel de Stoute vernielt de stadspoorten

1673 – Lodewijk XIV vernielt de stadspoorten


Steen 5

1794 – Franse revolutie, einde van de oude Benediktijnerabdij

1843 - oprichting Klein-Seminarie, later school.


Steen 6

1975 – grote brand

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\





Detail boven de barokpoort

Nis toren boven de barokpoort

.

Fronton met abtelijk schild

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Vijftig deniers, te spenderen bij de Truiense handelaars

De Truiense afdeling van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV, later Unizo) is opgericht in 1925. Onder voorzitter Omer Thierie en ondervoorzitter Alain Nolens, bakker, was het NCMV erg actief in de crisisjaren 1980. Zo werd er een secretariaat gevestigd in de Minderbroedersstraat. 

Ook in 1980 liet het NCMV een kopie in messing maken van zilveren en gouden penningen bij gelegenheid van 1325 jaar 'bestaan' Sint-Truiden. Deze token van 50 deniers (of 50 Belgische franken) was in de tweede helft van de feestmaand december enkel te koop bij deelnemende handelaars, herkenbaar aan een vitrineklever. Na deze periode kon de penning bij elke bankinstelling terug worden ingewisseld. Ook de maanden na de actie konden verzamelaars terecht bij de Dienst voor Toerisme voor aankoop van de token. 

De rectozijde van de munt toont een middeleeuws zegel van de heilige Trudo voor de abdij, met de randtekst SANCTI TRUDONIS SIGILLUM. Op de versozijde staat het stadswapen met dubbelhoofdige adelaar, omkranst door streekfruit, korenhalmen en ossenkop. Die zijde draagt de randtekst SENATUS POPULUSQUE TRUDONENSIS 655-1980.  50 DENIERS. 


Foto's Mark Dusar Sint-Truiden