Erfgoudwandelingen: praktijktips

Wandelen in Sint-Truiden is een aparte belevenis, een unieke mengeling van natuur, erfgoed en boeiende weetjes. Dat alles op korte afstand van thuis, teambouwend, ontspannend, gezond en rustgevend.


De ERFGOUD-wandelingen zijn niet bewegwijzerd om de route flexibel te kunnen aanpassen . Met je – opgeladen ! - smartphone en gps-locatie kan je echter niet fout lopen! Op de ERFGOUD-site zijn ook vroegere en huidige bewegwijzerde wandelingen opgenomen. Hou er rekening mee dat sommige items hiervan intussen verdwenen zijn.

Je kan deze wandeling om het even waar beginnen, maar als je met de wagen komt zoek je best een goede parkeerplek. Hou er rekening mee dat voetpaadjes soms wat zoekwerk vragen. Wees erg voorzichtig op de gewone wegen en de vaak onverwachte kruisingen. Laat geen kinderen voorop. 

Laat het fruit hangen, koop ze liever bij een hoevewinkel of automaat langs de weg!

De afstanden vind je …..
De meeste routes kan je per fiets afrijden, voor rolstoelen en buggy’s zijn de smalle voetpaadjes niet geschikt.

De bezienswaardigheden langs de wandeling zijn in principe niet binnenin bezoekbaar, tenzij openbare gebouwen zoals kerken en kapellen. De openingsuren of contact-telefoonnummers (voor groepsleiders) vind je ….

Starten met je wandeling, voor dummies en smarties ;-)!

1. zoek op jouw smartphone naar www.erfgoud.be

2. … …. …. …. ….

Tip: laat de info of de begeleidende poëzieteksten automatisch voorlezen via de microfoonknop, dan kan je intussen je ogen live de kost geven!

ONTDEKKING VAN DE DAG

Honderdduizenden zelfbouwkapelletjes aan onze gevels

Honderdduizenden zelfbouwkapelletjes

Priester Fernand Mariën, eerst onderpastoor in Jette en later kloosterdirecteur en godsdienstleraar bij de Ursulinen in Tildonk, startte in 1956 een nationale actie ‘Regnum Mariae’. Op zowat alle huisgevels verschenen houten kapelletjes met daarin een Italiaans plaasteren beeldje van de Madonna. De distributie kaderde in een Mariaal offensief van twaalf weken in de parochie met een propagandadag en een “koninginnedag” waarbij iedereen zijn zelfbouwkapelletje kon afhalen. Voor het vensterglas moest je zelf zorgen, want in principe was het kleinood gratis. Giften werden in dank aanvaard. Bij het overlijden van de initiatiefnemer in 1978 zouden er een kwart miljoen gevelkapelletjes verspreid zijn.

Actie-affiche

In de loop van de actiejaren veranderde het kapelmodel. Kenmerkend bleven de Maria-M getopt met kruisje en het gekroonde M-monogram dat verwees naar het Rijk van Maria. In de laatste fase waren de gevelkapelletjes actueel gestroomlijnd en in kunststof uitgevoerd. De honderden houten exemplaren in Sint-Truiden hebben de tand des tijds meestal niet overleefd. Ze worden zeldzaam.


Gevel school zusters Sint-Vincentius-a-Paulo te Zepperen. Afgebroken. 


Lees: Roger DE BROECK, Gevelkapelletjes in Vlaanderen, in Ons Heem, 55, 2001, nr. 2, p. 196-219: Henri VANNOPPEN, in Kapellen in Vlaanderen, Brussel: FARO, 2002.