Wandelen in Sint-Truiden is een aparte belevenis, een unieke mengeling van natuur, erfgoed en boeiende weetjes. Dat alles op korte afstand van thuis, teambouwend, ontspannend, gezond en rustgevend.
De ERFGOUD-wandelingen zijn niet bewegwijzerd om de route flexibel te kunnen aanpassen . Met je – opgeladen ! - smartphone en gps-locatie kan je echter niet fout lopen! Op de ERFGOUD-site zijn ook vroegere en huidige bewegwijzerde wandelingen opgenomen. Hou er rekening mee dat sommige items hiervan intussen verdwenen zijn.
Je kan deze wandeling om het even waar beginnen, maar als je met de wagen komt zoek je best een goede parkeerplek. Hou er rekening mee dat voetpaadjes soms wat zoekwerk vragen. Wees erg voorzichtig op de gewone wegen en de vaak onverwachte kruisingen. Laat geen kinderen voorop.
Laat het fruit hangen, koop ze liever bij een hoevewinkel of automaat langs de weg!
De afstanden vind je …..
De meeste routes kan je per fiets afrijden, voor rolstoelen en buggy’s zijn de smalle voetpaadjes niet geschikt.
De bezienswaardigheden langs de wandeling zijn in principe niet binnenin bezoekbaar, tenzij openbare gebouwen zoals kerken en kapellen. De openingsuren of contact-telefoonnummers (voor groepsleiders) vind je ….
Starten met je wandeling, voor dummies en smarties ;-)!
1. zoek op jouw smartphone naar www.erfgoud.be
2. … …. …. …. ….
Tip: laat de info of de begeleidende poëzieteksten automatisch voorlezen via de microfoonknop, dan kan je intussen je ogen live de kost geven!
Ben je als (oud-)Truienaar geboeid door het historische decor dat onze stad biedt?
In dit Top Twaalf-lijstje staan de "must read"-boeken over Sint-Truidens erfgoed.
Als je de hapklare, maar niet diep gravende Wikipedia-artikels al gelezen hebt.
1. Het stadhuis van Sint-Truiden. Hart van de democratie, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2018.
2. Frank DECAT, Sint-Truiden 1784. Criminele histories in een Luikse stad, Leuven: Davidsfonds, 2012.
3. Vergeet je wortels niet. Erfgoedverkenningen in Sint-Truidense dorpen en stadswijken, Sint-Truiden: Erfgoedcel Sint-Truiden, 2012.
4. Rombout NIJSSEN e.a., Op grond van Sint-Trudo. De kaartenatlas van de abdij van Sint-Truiden 1697, Sint-Truiden: Abdij, Stad en Regio vzw., 2011.
5. Wie was wie in Sint-Truiden? Bijdrage tot een biografisch woordenboek, Sint-Truiden: Stedelijke openbare bibliotheek, 2011.
6. Nathalie CEUNEN e.a., Sappig verteld. Het verhaal achter de fruitteelt in Haspengouw, Sint-Truiden: Erfgoedcel Sint-Truiden, 2010.
7. Pierre DIRIKEN, Geogidsen Sint-Truiden. Rondom (2009) en Sint-Truiden. Stad (2010) in de reeks Toeristisch -recreatieve atlas van Vlaanderen. Haspengouw, Kortessem: Georeto.
8. Thomas COOMANS e.a., In zuiverheid leven. Het Sint-Agnesbegijnhof van Sint-Truiden, (Relicta monografieën, 2), Herent: Peeters, 2008.
9. Reeks Historische bijdragen over Sint-Truiden en omgeving, uitgegeven door de Geschied- en Oudheidkundige Kring Sint-Truiden 1968-2006.
10. Sint-Truiden ingekaderd 1830-1914, tentoonstellingscatalogus, Sint-Truiden: Sint-Truiden 1300 vzw, 1998.
11. Sint-Truiden in de 18de eeuw, tentoonstellingscatalogus, Sint-Truiden: Sint-Truiden 1300 vzw, 1993.
12. Jan GERITS, Sint-Truiden, in Historische steden in Limburg, Brussel: Gemeentekrediet, 1989, p. 203-221
Om uit te vlooien:
13. Reeks Bukskes van de dialectkring 't Neigemenneke 1984 - 2017.
14. Tijdschriften 't Maendachboekje (1994) van de Koninklijke Gidsenbond Sint-Truiden ism de GOKSint-Truiden en De Bink (1998) van de Heemkundige Kring Groot-Sint-Truiden.
Om op je gemak te lezen:
15. LAVIGNE, Emiel (vert., met annotaties van JAPPE ALBERTS), Kroniek van de abdij van
Een uitgebreidere keuze vind je op op de website www.geschiedkundigekringsinttruiden.be van de Geschied- en Oudheidkundige Kring (GOKST).
Wil je zomaar grasduinen of zoek je iets érg specifiek, dan kan je uiteraard terecht in deze www.erfgoud.be, dé eigen Truiense erfgoedencyclopedie in opbouw !