Cosmopolitan Chicken Project

Cosmopolitan Chicken Project


Koen Vanmechelen (geboren in Sint-Truiden, 1965) is een internationaal gerenommeerd kunstenaar. Het werk van deze conceptuele kunstenaar draait rond bioculturele diversiteit en is een ode aan het leven. Einde jaren negentig lanceerde Vanmechelen zijn Cosmopolitan Chicken Project. In dit project staat de kip centraal en meer bepaald het kruisen van nationale kippenrassen tot kosmopolitische kippen. Op het kerkveld kan je enkele Cosmopolitan Chickens zien. Sint-Truiden was in 2005 de eerste stad die een levend kunstwerk installeerde. Toen de toren naar beneden kwam bij de dramatische abdijbrand in 1975, splitste de bol en windhaan die bovenop de kerk stond, doormidden. Zo werd de val van de haan van de toren een symbolische terugkeer van het volk in de sacrale ruimte die vroeger exclusief toegankelijk was voor de geestelijken. Andere kunstwerken van Koen Vanmechelen in Sint-Truiden die je zeker ook een bezoekje moet brengen zijn De Kus op het Europaplein (Brustempoort) en Infinity, een visueel, helend en hoopvol kunstwerk  aan het Trudoziekenhuis.


Cosmopolitan Chicken Project



ONTDEKKING VAN DE DAG

Vijftig deniers, te spenderen bij de Truiense handelaars

De Truiense afdeling van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV, later Unizo) is opgericht in 1925. Onder voorzitter Omer Thierie en ondervoorzitter Alain Nolens, bakker, was het NCMV erg actief in de crisisjaren 1980. Zo werd er een secretariaat gevestigd in de Minderbroedersstraat. 

Ook in 1980 liet het NCMV een kopie in messing maken van zilveren en gouden penningen bij gelegenheid van 1325 jaar 'bestaan' Sint-Truiden. Deze token van 50 deniers (of 50 Belgische franken) was in de tweede helft van de feestmaand december enkel te koop bij deelnemende handelaars, herkenbaar aan een vitrineklever. Na deze periode kon de penning bij elke bankinstelling terug worden ingewisseld. Ook de maanden na de actie konden verzamelaars terecht bij de Dienst voor Toerisme voor aankoop van de token. 

De rectozijde van de munt toont een middeleeuws zegel van de heilige Trudo voor de abdij, met de randtekst SANCTI TRUDONIS SIGILLUM. Op de versozijde staat het stadswapen met dubbelhoofdige adelaar, omkranst door streekfruit, korenhalmen en ossenkop. Die zijde draagt de randtekst SENATUS POPULUSQUE TRUDONENSIS 655-1980.  50 DENIERS. 


Foto's Mark Dusar Sint-Truiden