De Kus

De Kus (Koen Vanmechelen)

Sint-Truiden is door de eeuwen heen een stad van verzoening, bijvoorbeeld na moeilijke tijden in de Middeleeuwen. Zo kwam kunstenaar en geboren Truienaar Koen Vanmechelen op het idee van twee zwaarden die mekaar kruisen en een symbolische kus vormen. Daarop staan twee oerkippen, een referentie naar de kerktoren en verwijzend naar de verloochening van Petrus. Met de haan en de hen brengt Vanmechelen dualiteit in dat verhaal.

De hen en de haan kijken naar mekaar. Verzoening van het mannelijke en het vrouwelijke. Vertaald naar een temporeel en globaal perspectief: we gaan van een mannelijke tijd naar een tijd die meer in balans is; naar een veel evenwichtigere samenleving, wat belangrijk is. Er zijn in Sint-Truiden veel instituten die zowel de geestelijke als de fysieke gezondheid bevorderen. Ook dat zit impliciet vervat in De Kus.


Kunstwerk De Kus

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Koningin Astrid, lieveling van het publiek

Verongelukte vorsten herdacht

De Zweedse prinses Astrid (°1909) werd in 1929 gemalin van onze Belgische vorst Leopold III. Ze verloor het leven bij een auto-ongeval in Zwitserland op 29 augustus 1935. De gemeenteraad hernoemde de Tentoonstellingsstraat al eind september in ‘Koningin Astridstraat’. In november 1937 organiseerde een comité van de Nationale Strijdersbond in het stadhuis een tentoonstelling van zandtapijt met de overleden Astrid op haar praalbed, om fondsen te werven voor een gedenkteken. Dat werd in de vorm van een postuum staatsieportret aangeboden aan het stadsbestuur tijdens de augustuskermis van 1939. Door de mobilisatie en de opeisingen ging deze plechtigheid met tentoonstelling verloren in het oorlogsnieuws.

De vermaarde Hasseltse portretschilder Jos Damien en zijn leerlinge-assistente Anne Rutten signeerden het schilderij.

Koningin Astrid wordt levensgroot en ten voeten uit afgebeeld in een paleisdecor en houdt een waaier van struisvogelveren vast. Ze draagt een witte galajurk met korte sleep en nonchalant gedragen losse mouwen. Oorhangers, armband en hanger met kruis tonen een groene smaragdkleur. De stralende vorstin draagt het zogenaamde ‘Diadeem der negen provinciën’. Dit kleinood, een verlovingscadeau van de Belgische bevolking uit februari 1925, bestaat uit een band met Griekse meandermotieven en werd door juwelier Van Bever vervaardigd. In de later herwerkte versie met ruiten zijn de elf briljanten ingewerkt als symbool van de toen negen provincies, plus België met vorstenhuis, plus Belgisch Congo.
In 1934 was in de inkomhal van het stadhuis al een gedenkteken opgericht voor vorst Albert I, na zijn tragisch klimongeval.