In de rij

In de rij (Jo Pirard)


Dit beeld is een ontwerp en realisatie van Jo Pirard en Tim Roosen. Vroeger was dit immers de Koestraat. Volgens sommigen zou de straat zo genoemd zijn omdat de koeien die van de veemarkt kwamen hier na verkoop gestald werden. Daarom zouden ze 'in de rij' staan.

De realiteit is echter anders. Vóór de Franse periode heette deze straat Kuystraat, het Middelnederlands voor Kleistraat. Toen de Fransen op het einde  van de 18de eeuw alle straatnamen verfransten vroegen ze aan de Truienaren wat die naam betekende. Op dat ogenblik kende men het woord 'kuy' niet meer en dacht men dat dit het dialect was voor 'koe', dus Koe-straat. De Fransen maakten er dan Rue des Vaches van. Na het vertrek van de Fransen werd dit dan voor de Truienaren de Koestraat. 



In de rij

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

IJzeren kruisen


Het station van Sint-Truiden, vermoedelijk op 11 augustus 1915. Een jaar na de veldslagen in Orsmaal-Gussenhoven en Halen zakt generaal Moritz von Bissing af naar het voormalige slagveld. Hij deelt er enkele IJzeren Kruisen (de hoogste Duitse onderscheiding) uit aan moedige soldaten.

Von Bissing, zelf een voormalige cavalerieofficier, was sinds december 1914 in functie als gouverneur-generaal december 1914 in functie als gouverneur-generaal van het bezette België. In die hoedanigheid is hij de hoogste Duitse militair van het land en heeft Von Bissing een nagenoeg onbeperkte macht. Von Bissing streeft naar een volledige naoorlogse aanhechting van ons land bij het Duitse rijk, maar hij sterft nog tijdens de oorlog, op 18 april 1917. Hij is dan 73. 

De Duitsers waren trouwens gek op de grandeur van dergelijke ceremonies. Op de voorgrond staat een muziekkapel met pinhelmen, klaar om een eresaluut te spelen. Uit verslagen uit de oorlogsjaren weten we dat diezelfde muziekkapel elke week het beste van zichzelf gaf op de kiosk in Sint-Truiden.

 Bron: HBVL.be

Lees: Sint-Truiden in de Eerste Wereldoorlog. Bronnenboek, Balen: Studium Generale, 2013.