Sint-Trudoabdij

Sint-Trudoabdij

De voormalige benedictijnenabdij is het historisch centrum van de stad. De abdij, die eeu¬wenlang voor- en tegenspoed kende, werd tijdens de Franse bezetting verkocht en vrijwel volledig geplunderd. Enkel de toren, de crypte, het poortgebouw, de abtsvleugel en de dienstgebou¬wen bleven bewaard. In 1843 werd wat nog restte in gebruik genomen door het kleinseminarie van het bisdom Luik. De Gentse architect L. Roelandt kreeg de opdracht het zwaar beschadigde complex terug op te bouwen. Zelfs na de brand van 1975 en een ontploffing in 1992, vormt deze ommuurde site van 6 hectare nog een indrukwekkend geheel.


Toren Sint-Trudoabdij


Kerkveld Sint-Trudoabdij


 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Boden, (Jean Henri Libert) Jules, nijveraar

Klein-Gelmen 02.07.1899  Sint-Truiden 17.11.1989 , x Alice Marie Louage 

Zoon van Libert en Maria Elisabeth Celina Thewis.  

Oprichter en directeur pvba. Trudo-fabrieken Melveren  1934, officieel 1941, samen met Paul Nicolaï, Jozef Herbots en Michel Vanslype. Kocht bedrijf over in 1957 en bouwde dit verder uit met zijn vier zonen Jules, Hubert, Nestor en Lucien. Vanaf 1970 ciderproductie voor Smeets te Hasselt ‘Cidre Beaulieu’ en Looza te Hoepertingen. Cidermerken o.a. Grand Cidre Trudo, Clos de Oiseaux, Prince du Vallon en aperitief Bodini, naamsverwijzing. Schuimwijn Domaine de Terbissae  en goedkope witte wijn Clos St-Trudon . Stationsstraat. 

 Begraven in Klein-Gelmen .  

Info: Roger Duchateau.
 Lees: De Trudo-fabrieken te Sint-Truiden, in Economie in Limburg, 2, 1961, nr. 2, p. 49-54; Jacques COLLEN, Cider in ons traditioneel eetpatroon. Een inheems produkt, in Academie voor de streekgebonden gastronomie. Mededelingsblad en verzamelde opstellen, 2, nr. 3, april 1984, p. 34-105.