de Moffarts d’Houchenée, baron Marie Florentin Fernand, burgemeester Kerkom

Luik 22.02.1844  Kerkom 27.04.1922  Emma Van Brienen 

Zoon van Adolphe en Françoise de Chestret de Haneffe. Kasteelheer Kerkom. Vader van Rosine (1876-1955), die 1898 huwde met graaf Edouard de Meeüs d’Argenteuil (1874-1944). Gemeenteraadslid 1884 en burgemeester 1885 Kerkom. Liet nieuw eclectisch kasteel bouwen in kasteelpark nov. architect Serrure 1889. Provincieraadslid 1904-1908, vervangen door de Meeus. Voorzitter van de coöperatieve melkerij Sint-Truiden ca. 1907. Begraven bij familie in Nandrin.

Wapenschild: op goud een zilveren band met zwarte randen en andrieskruisen. Kroon met negen parels.

Alliantiewapen de Moffarts en van Brienen op kasteelgevel.

Lit.: EPNB, 1994, p. 236; Willem DRIESEN, in ST19DE, p. 145.


ONTDEKKING VAN DE DAG

Koningin Astrid, lieveling van het publiek

Verongelukte vorsten herdacht

De Zweedse prinses Astrid (°1909) werd in 1929 gemalin van onze Belgische vorst Leopold III. Ze verloor het leven bij een auto-ongeval in Zwitserland op 29 augustus 1935. De gemeenteraad hernoemde de Tentoonstellingsstraat al eind september in ‘Koningin Astridstraat’. In november 1937 organiseerde een comité van de Nationale Strijdersbond in het stadhuis een tentoonstelling van zandtapijt met de overleden Astrid op haar praalbed, om fondsen te werven voor een gedenkteken. Dat werd in de vorm van een postuum staatsieportret aangeboden aan het stadsbestuur tijdens de augustuskermis van 1939. Door de mobilisatie en de opeisingen ging deze plechtigheid met tentoonstelling verloren in het oorlogsnieuws.

De vermaarde Hasseltse portretschilder Jos Damien en zijn leerlinge-assistente Anne Rutten signeerden het schilderij.

Koningin Astrid wordt levensgroot en ten voeten uit afgebeeld in een paleisdecor en houdt een waaier van struisvogelveren vast. Ze draagt een witte galajurk met korte sleep en nonchalant gedragen losse mouwen. Oorhangers, armband en hanger met kruis tonen een groene smaragdkleur. De stralende vorstin draagt het zogenaamde ‘Diadeem der negen provinciën’. Dit kleinood, een verlovingscadeau van de Belgische bevolking uit februari 1925, bestaat uit een band met Griekse meandermotieven en werd door juwelier Van Bever vervaardigd. In de later herwerkte versie met ruiten zijn de elf briljanten ingewerkt als symbool van de toen negen provincies, plus België met vorstenhuis, plus Belgisch Congo.




In 1934 was in de inkomhal van het stadhuis al een gedenkteken opgericht voor vorst Albert I, na zijn tragisch klimongeval.