Trudobeeld

Trudobeeld (Hugo Duchateau)


Het ‘gouden’ Trudobeeld van de Sint-Truidense kunstenaar Hugo Duchateau werd geplaatst in 1993 naar aanleiding van het 1300-jarig overlijden van de stichter van de Sint-Trudoabdij, de Heilige Trudo, aan wie wij als stad onze naam te danken hebben. Het is geen standbeeld in de traditionele zin, maar een stylering van de heilige Trudo met zijn Attributen, een kerk en een staf. Het beeld staat hoog zodat Trudo ons kan ‘overschouwen en beschermen’.

De zuil vormt een symbolische verbinding tussen de drie torens. Het kunstwerk staat aan de abdij en kijkt naar de kerk en het stadhuis. Het refereert naar de verbinding tussen de leken en de kerk die vroeger bijna één waren. In grote steden zien we dergelijke beelden vaak op kerktorens. Het symboliseert dat Sint-Truiden doorheen de tijd een burgerlijke gemeenschap was, maar ook een Christelijke gemeenschap.


TrudobeeldONTDEKKING VAN DE DAG

Boden, (Jean Henri Libert) Jules, nijveraar

Klein-Gelmen 02.07.1899  Sint-Truiden 17.11.1989 , x Alice Marie Louage 

Zoon van Libert en Maria Elisabeth Celina Thewis.  

Oprichter en directeur pvba. Trudo-fabrieken Melveren  1934, officieel 1941, samen met Paul Nicolaï, Jozef Herbots en Michel Vanslype. Kocht bedrijf over in 1957 en bouwde dit verder uit met zijn vier zonen Jules, Hubert, Nestor en Lucien. Vanaf 1970 ciderproductie voor Smeets te Hasselt ‘Cidre Beaulieu’ en Looza te Hoepertingen. Cidermerken o.a. Grand Cidre Trudo, Clos de Oiseaux, Prince du Vallon en aperitief Bodini, naamsverwijzing. Schuimwijn Domaine de Terbissae  en goedkope witte wijn Clos St-Trudon . Stationsstraat. 

 Begraven in Klein-Gelmen .  

Info: Roger Duchateau.
 Lees: De Trudo-fabrieken te Sint-Truiden, in Economie in Limburg, 2, 1961, nr. 2, p. 49-54; Jacques COLLEN, Cider in ons traditioneel eetpatroon. Een inheems produkt, in Academie voor de streekgebonden gastronomie. Mededelingsblad en verzamelde opstellen, 2, nr. 3, april 1984, p. 34-105.