Zichten Stationsplein

Zichten Stationsplein


Stationsplein

Het stationsplein rond 1900 met op de voorgrond een fontein geflankeerd door twee gaslantaarns, aangelegd bij de ingebruikname van de waterdistributie in 1896. In de Stationsstraat zijn reeds tal van huizen gebouwd, inclusief twee imposante hoekhuizen. De latere Koningin Astridstraat is op dat moment nog braakliggend terrein (links op de foto). De huizen links op de achtergrond liggen in de Leopold II-straat.


De magazijnen Baltus op het stationsplein rond 1900. Het gebouw in vakwerk rechts op de foto zal spoedig plaats moeten ruimen voor de aanleg van de Prins Albertlaan.
Magazijnen Baltus

Het ‘Grand Hotel St-François’ in 1907. Bemerk op de achtergrond het in opbouw zijnde Christen werkmanshuis en het toegangspaviljoen van de Provinciale Tentoonstelling. 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Pieters Aline (Marie Mélanie Caroline), fotograaf 'Miss Kodac'

Diksmuide 05.12.1887  Sint-Truiden 16.11.1958  ongehuwd 

Dochter van geneesheer Aloïs en Maria Elisa Haegens. Zus van minderbroeder pater Idesbald (+1954). Ll. Instituut H. Familie. Opgeleid tot ambulancier WO I. Naar Sint-Truiden 1921. Winkel textiel en fotografiemateriaal hoek Hoogbrugstraat-Ursulinenstraat. Vriendin van rentenierster Julie Stassart Staar. Volksnaam Miss Kodak . Hoofdambulancier Rode Kruis. Opgravingen Truiense gesneuvelden mei 1940 in Tielt. Lid van de weerstand. Ziekentransport en repatriëring slachtoffers WO II. Fotografeerde o.a. oude gebouwen en stoeten in Sint-Truiden en omgeving.

Grafsteen Schurhoven .

Lit.: Jack NAUS, 140 jaar Rode Kruis Sint-Truiden, Sint-Truiden. Rode Kruis, 2010, p. 114-115 en 251-254.