Breendonkstraat 33

Breendonkstraat 33

In 1935 kochten de broers Pol en Armand Stas twee huizen palend aan de ouderlijke woning met atelier die ze lieten slopen. Op het terrein van de gesloopte woningen werd een nieuwbouw met ruime ateliers, beiden waren architect, in modernistische stijl gebouwd. Het huis bestaat uit een staalconstructie die rust op kolommen aan de zijkant van het gebouw, waardoor een open glazen voorgevel mogelijk werd. Voor de winkel op het gelijkvloers resulteerde dit in een voor die tijd ruime etalage, op de verdiepingen flankeren doorlopende verticale stroken in beton met gemalen glasafwerking, de glaspartij over de volledige hoogte.Plan Breendonkstraat 33

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

IJzeren kruisen


Het station van Sint-Truiden, vermoedelijk op 11 augustus 1915. Een jaar na de veldslagen in Orsmaal-Gussenhoven en Halen zakt generaal Moritz von Bissing af naar het voormalige slagveld. Hij deelt er enkele IJzeren Kruisen (de hoogste Duitse onderscheiding) uit aan moedige soldaten.

Von Bissing, zelf een voormalige cavalerieofficier, was sinds december 1914 in functie als gouverneur-generaal december 1914 in functie als gouverneur-generaal van het bezette België. In die hoedanigheid is hij de hoogste Duitse militair van het land en heeft Von Bissing een nagenoeg onbeperkte macht. Von Bissing streeft naar een volledige naoorlogse aanhechting van ons land bij het Duitse rijk, maar hij sterft nog tijdens de oorlog, op 18 april 1917. Hij is dan 73. 

De Duitsers waren trouwens gek op de grandeur van dergelijke ceremonies. Op de voorgrond staat een muziekkapel met pinhelmen, klaar om een eresaluut te spelen. Uit verslagen uit de oorlogsjaren weten we dat diezelfde muziekkapel elke week het beste van zichzelf gaf op de kiosk in Sint-Truiden.

 Bron: HBVL.be

Lees: Sint-Truiden in de Eerste Wereldoorlog. Bronnenboek, Balen: Studium Generale, 2013.