Breendonkstraat pastorie

Breendonkstraat Pastorie

Nadat de parochie Sint-Maarten in 1885 opnieuw een zelfstandige parochie werd ging het kerkfabriek op zoek naar een geschikte pastorie. Het huis van brouwer Henri Leenaerts op de Nieuwe steenweg (na WOII tot Breendonkstraat hernoemd) werd aangekocht. Dit is een oorspronkelijk 17de eeuwse woning. De gevel werd eind 18de eeuw aangepast aan de classicistische smaak van die tijd met natuurstenen raamomlijstingen. In 1957 werd een garage met poort in de gevel gemaakt, een aanpassing aan de noden van de tijd. De muurbanden en de dakhelling verwijzen nog duidelijk naar de 17de eeuw. 


Pastorie Breendonkstraat

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

IJzeren kruisen


Het station van Sint-Truiden, vermoedelijk op 11 augustus 1915. Een jaar na de veldslagen in Orsmaal-Gussenhoven en Halen zakt generaal Moritz von Bissing af naar het voormalige slagveld. Hij deelt er enkele IJzeren Kruisen (de hoogste Duitse onderscheiding) uit aan moedige soldaten.

Von Bissing, zelf een voormalige cavalerieofficier, was sinds december 1914 in functie als gouverneur-generaal december 1914 in functie als gouverneur-generaal van het bezette België. In die hoedanigheid is hij de hoogste Duitse militair van het land en heeft Von Bissing een nagenoeg onbeperkte macht. Von Bissing streeft naar een volledige naoorlogse aanhechting van ons land bij het Duitse rijk, maar hij sterft nog tijdens de oorlog, op 18 april 1917. Hij is dan 73. 

De Duitsers waren trouwens gek op de grandeur van dergelijke ceremonies. Op de voorgrond staat een muziekkapel met pinhelmen, klaar om een eresaluut te spelen. Uit verslagen uit de oorlogsjaren weten we dat diezelfde muziekkapel elke week het beste van zichzelf gaf op de kiosk in Sint-Truiden.

 Bron: HBVL.be

Lees: Sint-Truiden in de Eerste Wereldoorlog. Bronnenboek, Balen: Studium Generale, 2013.