Diesterstraat Clarissenklooster

Diesterstraat Clarissenklooster

De zusters Clarissen kochten dit gebouwencomplex in 1850, het jaar nadien startte het kloosterleven met elf zusters. Het gebouw was tijdens het Ancien Regime een kloosterschool geweest, de ‘priorij Jeruzalem’. In 1539 vertrouwde het stadsbestuur de opvoeding van meisjes toe aan de zusters van het Heilig Graf te Luik. Samen met enkele zusters van het klooster Hieronymus op Stenaert werd de school opgestart in een huis geschonken door Mijvrouw van Nijsem ende hare man. Het oudste gedeelte van het huidige gebouw dateert van de late 18de eeuw, een classicistisch breedhuis met zes traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met drie dakkapellen. De rechtervleugel dateert van 1961 - 1963.


ClarissenkloosterSitueringsplan Diesterstraat

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

De luipaarden zijn ontsnapt!

Paul Festraerts (°1921) was een ras-ondernemer die in de vleeshandel en bioscoopuitbating zijn ding deed. Met filmvertoning was hij al tijdens zijn legerdienst in contact gekomen. Hij richtte in de Rijschoolstraat de cinemazaal Roxy op. Hier de carnavalgroep Roxy met de 'tijgerkooi' op straat voor het pand in 1957. Zoon Rudi (+2019) zal later als reporter, leraar en lokaal politicus ook het carnaval enige intellectuele en promotionele onderbouw bieden. De naam 'Roxy' blijft als theater verder leven. 

Op de foto van links naar rechts: "bompa" Vanmechelen in kostuum, Rudi Festraerts en Paul Biets als wildedierenvangers in tropische outfit, diverse jongemannen en hondje met panterprint die tijgers moeten voorstellen, Toine "de lange" als Indische prins en tijgertemmer, Jef "de Pres" Vanwelkenhuysen en Paul Festraerts in kostuum. Voor de foto zijn de tijgers even uit de kooi...


Lees: Rudi FESTRAERTS, Roger CLERINX en Willem DRIESEN, 4 x 11 Orde van de Commeduur. Het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden van toen en nu, met foto's en getuigenissen door tijdsgenoten, Sint-Truiden: Stadscarnavalvereniging Orde van de Commeduur, 2014.