Grote Markt 16, Voetboghenhuis

Grote markt 16 Voetsboghenhuis

De huisnaam verwijst naar het Ancien Regime lokaal van de schutterij. Het oorspronkelijke in 1647 gedateerde gevelteken verhuisde bij de huidige nieuwbouw naar het pand Minderbroedersstraat 4. Het huidige burgerhuis in eclectische stijl werd eind 19de eeuw gebouwd, met neobarokke elementen. Bakstenen gebouw met een gevelparement van arduin en Franse steen. De eerste bouwlaag is volledig van arduin, met een sokkel voorzien van twee keldergaten. Penanten opgevat als geblokte pilasters; cartouches, diamantkopmotieven en andere ornamenten op panelen onder de kroonlijst, op kapitelen en sokkels. De eerste bouwlaag wordt gemarkeerd door de merkwaardige venstervorm, de tweede door een gevelbreed, rechthoekig balkon met een ijzeren hek tussen hardstenen balusters, de derde door de hardstenen balustrades van de vensters en panelen onder de kroonlijst. Bovenop is er een mansardedak met twee oeils-de-boeuf.


Grote Markt 16 Voetboghenhuis

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Trofeeën aan de muur: op handelsmissie

In de oudheid werden in oorlog of jacht veroverde trofeeën aan een stok opgehangen. Dit motief ging een eigen leven leiden als allegorische decoratie. Kalksnijders modelleerden in het nog vochtige stucwerk voorwerpen tussen bloemenslingers aan linten opgehangen.

In het stadhuis op de Grote Markt op het 'schoon verdiep' zijn in de hoge vestibule de vier kunsten en twee speciale thema's uitgewerkt, de zeevaart en het landleven. Die laatste werken dateren waarschijnlijk uit de Hollandse periode (1815-1830) onder burgemeester J.A.N. Van den Berck. Scheepvaart en de Nederlandse vertaling van Vergilius wijzen daarop. 







Lees: Franz AUMANN, Symboliek op het 'schoon verdiep' van het Sint-Truidense stadhuis, in Sint-Truiden een zoektocht naar symbolen, Open Monumentendag Vlaanderen, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2002, p. 19-27; Het stadhuis van Sint-Truiden. Hart van de democratie, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2018, p. 56-61.