ST 11.01.1831 – Sint-Petersburg 15.09.1896 , x gravin Mathilde d’Arschot-Schoonhoven, xx Maria Feodorovna de Tzernichoff
Broer van gouverneur Henri. Baron. Diplomaat Pruisen, Oostenrijk, Roemenië, Portugal, Zweden, Noorwegen en Denemarken. Ambassadeur bij de Heilige stoel 1885. Hertrouwde in 1892 met een generaalsdochter en weduwe van baron van Maydell. Buitengewoon gezant en gevolmachtigd minister van de koning bij de Russische keizer Sint-Petersburg 1888. Begraven in familiegraf Begijnhofkerk met lijkrede door minister de Favereau. Zoon Théodore (1872-1904) was ook diplomaat. Dochter Mathilde (1874-1941) huwde in 1900 graaf Jean d’Irumberry de Salaberry.
Honderdduizenden zelfbouwkapelletjes
Priester Fernand Mariën, eerst onderpastoor in Jette en later kloosterdirecteur en godsdienstleraar bij de Ursulinen in Tildonk, startte in 1956 een nationale actie ‘Regnum Mariae’. Op zowat alle huisgevels verschenen houten kapelletjes met daarin een Italiaans plaasteren beeldje van de Madonna. De distributie kaderde in een Mariaal offensief van twaalf weken in de parochie met een propagandadag en een “koninginnedag” waarbij iedereen zijn zelfbouwkapelletje kon afhalen. Voor het vensterglas moest je zelf zorgen, want in principe was het kleinood gratis. Giften werden in dank aanvaard. Bij het overlijden van de initiatiefnemer in 1978 zouden er een kwart miljoen gevelkapelletjes verspreid zijn.
In de loop van de actiejaren veranderde het kapelmodel. Kenmerkend bleven de Maria-M getopt met kruisje en het gekroonde M-monogram dat verwees naar het Rijk van Maria. In de laatste fase waren de gevelkapelletjes actueel gestroomlijnd en in kunststof uitgevoerd. De honderden houten exemplaren in Sint-Truiden hebben de tand des tijds meestal niet overleefd. Ze worden zeldzaam.