Parochiekerk Sint-Lambertus

Sint-Lambertuskerk (Bevingen)


Onderschrift...

Sint-Lambertuskerk

De Sint-Lambertuskerk is de parochiekerk van Bevingen, gelegen in Bevingen-Centrum.\Het is een neogotische kruisbasiliek, gebouwd in 1925, en gelegen op een hoogte. De kerk werd opgetrokken in breuksteen. De vierkante toren is aangebouwd tegen de zuidgevel van de kerk. Ze heeft een achtkante spits. Aan de noordkant van de kerk bevindt zich een rond traptorentje met ronde spits. De kerk wordt omringd door een kerkhof. Boven de hoofdingang, die via een trap te bereiken is, bevinden zich een drietal heiligenbeelden.\De kerk bezit een houten kruisbeeld uit de 18e eeuw, een houten, gepolychromeerde Sint-Sebastiaan en een Sint-Lambertus, eveneens uit de 18e eeuw, en nog een gepolychromeerd houten Sint-Sebastiaan uit ongeveer 1700.

ONTDEKKING VAN DE DAG

Een weerwolf in Melveren

Een weerwolf in Melveren

In Melveren , een gehucht van Sint-Truiden, woonde een zekere X. Op zekere dag ging X met zijn vriendin naar de kermis in Kortenbos. Deze man had echter een pact gesloten met de duivel, wat betekende dat hij regelmatig enkele uren als weerwolf moest rondlopen. Omdat X op de kermis plots voelde dat dat moment was aangebroken, zei hij tegen zijn vriendin: "Als je een hond zou tegenkomen, gooi dan deze zakdoek naar zijn muil. Op die manier zal het beest je geen kwaad doen." 

Omdat een weerwolf geen kruis kan oversteken, moet hij de draadjes van de zakdoek één voor één uitrafelen vooraleer hij verder kan. 

Het meisje antwoordde: "Neen, blijf maar bij mij!", waarop haar vriend: "Neen, ik moet dringend even een boodschap doen." 

Toen X weg was, kwam er een lelijke zwarte hond naar het meisje toe. Ze deed onmiddellijk wat haar vriend had gezegd, waarop de hond de zakdoek in stukken scheurde. Een kwartier later kwam X terug. Zijn vriendin vertelde hem dat ze doodsangsten had uitgestaan terwijl hij weg was. Wat verderop ging het tweetal iets drinken in een café. Het meisje bekeek haar vriend eens goed, en riep geschokt: "Jij smeerlap, je bent het zelf geweest, want de vezels van de zakdoek hangen nog tussen je tanden!" 

X zei dat ze het zich maar inbeeldde, maar het meisje wilde hem toch nooit meer zien.


Opgetekend door F. Beckers in 1947.
Bron: volksverhalenbank.be