Leopold II straat 5

Leopold II straat 5

Eigen woning van René Claes - Quintens (1884-1965), zoon en opvolger van aannemer Frans Claes, ontworpen door Gerard Melotte in 1921. Opvallend aan dit herenhuis in neo-traditionele stijl is het trapgeveltje dat zowel in de voor- als achtergevel voorkomt. Na zijn overlijden was de woning gedurende jaren de zetel van het vredegerecht, nadien werd de stedelijke muziekacademie er gehuisvest. De woning had alle sanitaire comfort en werd uitgerust met centrale verwarming op steenkool. 

Leopold II straat 5

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Trofeeën aan de muur: op handelsmissie

In de oudheid werden in oorlog of jacht veroverde trofeeën aan een stok opgehangen. Dit motief ging een eigen leven leiden als allegorische decoratie. Kalksnijders modelleerden in het nog vochtige stucwerk voorwerpen tussen bloemenslingers aan linten opgehangen.

In het stadhuis op de Grote Markt op het 'schoon verdiep' zijn in de hoge vestibule de vier kunsten en twee speciale thema's uitgewerkt, de zeevaart en het landleven. Die laatste werken dateren waarschijnlijk uit de Hollandse periode (1815-1830) onder burgemeester J.A.N. Van den Berck. Scheepvaart en de Nederlandse vertaling van Vergilius wijzen daarop. Lees: Franz AUMANN, Symboliek op het 'schoon verdiep' van het Sint-Truidense stadhuis, in Sint-Truiden een zoektocht naar symbolen, Open Monumentendag Vlaanderen, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2002, p. 19-27; Het stadhuis van Sint-Truiden. Hart van de democratie, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2018, p. 56-61.