Stapelpoort

Stapelpoort

Hier stond vroeger één van de belangrijkste poorten van de stad. De naam verwijst naar een stapelplaats of opslagplaats in deze buurt. De poort was immers de toegang naar de stad vanuit Zoutleeuw, de kortstbijzijnde binnenhaven sinds de middeleeuwen. Net zoals de andere poorten en versterkingen van de stad werd ook de Stapelpoort op bevel van Lodewijk XIV in 1675 opgeblazen en grotendeels gesloopt. Tussen 1715 en 1740 werd de steenweg  Luik - Brussel via Sint-Truiden aangelegd en werd de poort de toegang naar Leuven en Brussel.


Zicht op de Stapelpoort van buiten de stad, met de (tol)brug over de stadsgracht


 

ONTDEKKING VAN DE DAG

IJzeren kruisen


Het station van Sint-Truiden, vermoedelijk op 11 augustus 1915. Een jaar na de veldslagen in Orsmaal-Gussenhoven en Halen zakt generaal Moritz von Bissing af naar het voormalige slagveld. Hij deelt er enkele IJzeren Kruisen (de hoogste Duitse onderscheiding) uit aan moedige soldaten.

Von Bissing, zelf een voormalige cavalerieofficier, was sinds december 1914 in functie als gouverneur-generaal december 1914 in functie als gouverneur-generaal van het bezette België. In die hoedanigheid is hij de hoogste Duitse militair van het land en heeft Von Bissing een nagenoeg onbeperkte macht. Von Bissing streeft naar een volledige naoorlogse aanhechting van ons land bij het Duitse rijk, maar hij sterft nog tijdens de oorlog, op 18 april 1917. Hij is dan 73. 

De Duitsers waren trouwens gek op de grandeur van dergelijke ceremonies. Op de voorgrond staat een muziekkapel met pinhelmen, klaar om een eresaluut te spelen. Uit verslagen uit de oorlogsjaren weten we dat diezelfde muziekkapel elke week het beste van zichzelf gaf op de kiosk in Sint-Truiden.

 Bron: HBVL.be

Lees: Sint-Truiden in de Eerste Wereldoorlog. Bronnenboek, Balen: Studium Generale, 2013.