Stapelpoort

Stapelpoort

Hier stond vroeger één van de belangrijkste poorten van de stad. De naam verwijst naar een stapelplaats of opslagplaats in deze buurt. De poort was immers de toegang naar de stad vanuit Zoutleeuw, de kortstbijzijnde binnenhaven sinds de middeleeuwen. Net zoals de andere poorten en versterkingen van de stad werd ook de Stapelpoort op bevel van Lodewijk XIV in 1675 opgeblazen en grotendeels gesloopt. Tussen 1715 en 1740 werd de steenweg  Luik - Brussel via Sint-Truiden aangelegd en werd de poort de toegang naar Leuven en Brussel.


Zicht op de Stapelpoort van buiten de stad, met de (tol)brug over de stadsgracht


 

ONTDEKKING VAN DE DAG

De luipaarden zijn ontsnapt!

Paul Festraerts (°1921) was een ras-ondernemer die in de vleeshandel en bioscoopuitbating zijn ding deed. Met filmvertoning was hij al tijdens zijn legerdienst in contact gekomen. Hij richtte in de Rijschoolstraat de cinemazaal Roxy op. Hier de carnavalgroep Roxy met de 'tijgerkooi' op straat voor het pand in 1957. Zoon Rudi (+2019) zal later als reporter, leraar en lokaal politicus ook het carnaval enige intellectuele en promotionele onderbouw bieden. De naam 'Roxy' blijft als theater verder leven. 

Op de foto van links naar rechts: "bompa" Vanmechelen in kostuum, Rudi Festraerts en Paul Biets als wildedierenvangers in tropische outfit, diverse jongemannen en hondje met panterprint die tijgers moeten voorstellen, Toine "de lange" als Indische prins en tijgertemmer, Jef "de Pres" Vanwelkenhuysen en Paul Festraerts in kostuum. Voor de foto zijn de tijgers even uit de kooi...


Lees: Rudi FESTRAERTS, Roger CLERINX en Willem DRIESEN, 4 x 11 Orde van de Commeduur. Het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden van toen en nu, met foto's en getuigenissen door tijdsgenoten, Sint-Truiden: Stadscarnavalvereniging Orde van de Commeduur, 2014.