Aline Pietersstraat

Aline Pietersstraat

Aline Pieters werd geboren in Diksmuide op 05.12.1887 als dochter van geneesheer Aloïs en Maria Elisa Haegens, en overleed ongehuwd in Sint-Truiden op 16.11.1958. Zus van minderbroeder pater Idesbald (+1954). Leerling van het Instituut H. Familie en werd opgeleid tot ambulancier tijdens WO I. Verhuisde naar Sint-Truiden in 1921 en begon een winkel in textiel en fotografiemateriaal op de hoek Stapelstraat-Ursulinenstraat. Vriendin van rentenierster Julie Stassart ‘Staar’. Omwille van haar passie voor fotografie kreeg ze de volksnaam ‘Miss Kodac’. Aline werd hoofdambulancier bij het Rode Kruis. Zij hielp bij opgravingen van Truiense gesneuvelden mei 1940 in Tielt en werd lid van de weerstand. Ziekentransport en repatriëring slachtoffers WO II. Fotografeerde onder andere oude gebouwen en stoeten in Sint-Truiden en omgeving.

Wie was wie in Sint-Truiden, Sint-Truiden, 2011.

C:\Users\thierry.gys\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Pieters Aline Rode KruisRWI.JPG
Aline Pieters

ONTDEKKING VAN DE DAG

VIP-kaarten voor de Expositie 1907

Uitzonderlijk bleven persoonlijke toegangskaarten bewaard, met portretfoto, voor de prestigieuze Provinciale Tentoonstelling op de terreinen tussen station en stadspark in de zomer van 1907.

Jozef 
Govaerts (1864-1931), winkelier-handelaar, vastgoedeigenaar en gemeenteraadslid, was één van de commissarissen van de ‘expo’. Hij bezorgde zijn gezinsleden toegangsabonnementen. De normale inkomprijs was 1 frank. Abonnementen kostten 10 frank en schoolgaande kinderen onder begeleiding betaalden een halve frank. Tegen eind augustus werd de abonnementsprijs gehalveerd tot 5 frank. 

(Replica uit de collectie Jo Van Mechelen)