Reeds voor de stichting van het begijnhof waren er begijnen in de stad en de omgeving van Sint-Truiden. Het waren ongeorganiseerde groepjes vrouwen die een geestelijk leven wilden leiden in de wereld, volgens de religieuze vernieuwingsbeweging van de 13de eeuw.
In 1258 schonk Willem van Rijkel, abt van de benedictijnenabdij van Sint-Truiden (1249-1272), de lokale begijnengemeenschap een terrein ten noordoosten van de stad, bij de parochie Schurhoven. De stichtingsoorkonde spreekt over de bouw van een omheining, een kerk ter ere van de H. Agnes en een aantal huizen. Het begijnhof was een gesloten, inwaarts gekeerde en op zichzelf afgestemde gemeenschap, waarin 'kerken en werken' centraal stonden.
Millen 28.10.1823 - Morelia (Mex.) 06.11.1865
Molenaarszoon Wintershoven. Priester 1851, jongere broer van pastoor Hendrik Coenegrachts van Wilderen-Duras. Kapelaan hoofdkerk en eerste rector van Sint-Marten 1855, woonde op het huidige Sint-Maartenplein tegen het vroegere kerkhof. Leraar middelbare school. Geesteszorg voor soldaten van nabijgelegen kazerne.
Werd na tussenkomst van Mgr. De Ram, rector Leuven, aalmoezenier van Belgisch expeditiekorps als steun voor Maximiliaan, keizer van Mexico en schoonzoon van Leopold I in 1864. Scheepsreis met ‘Tampico’ van Saint-Nazaire naar Vera Cruz jaarwisseling 1864-1865 met het derde detachement. Nederlaag in Tacambaro 1865.
Richtte met enkele geneesheren militair hospitaal op in Morelia. Bij tyfusepidemie zelf bezweken in huis van notabele. Wegens verdiensten uitzonderlijk begraven in koor van Sint-Antoniuskapel nabij OLV-kerk van Morelia. Kelk geschonken door parochianen van Sint-Marten in 1864 werd in 1866 terugbezorgd aan de Sint-Maartenkerk ST