Bentincklaan

Bentincklaan

Bij de overdracht van de straten in de verkaveling Dennenland door de pvba Dennenland aan de gemeente Ordingen op 2 januari 1965 kregen de straten een naam die verwees naar de geschiedenis van het kasteel dat lange tijd ook Commanderij van de Duitse orde was. Deze straat heette toen Commanderijlaan. Door de gemeentefusie bleek echter dat er in Sint-Truiden nog een Commanderijlaan was. Op advies van de straatnaamcommissie besliste de gemeenteraad op 19.06.1976 deze straat voortaan de naam van de laatste commandeur van de Duitse orde in Ordingen te geven.


Situeringsplan Bentincklaan

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

Vijftig deniers, te spenderen bij de Truiense handelaars

De Truiense afdeling van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV, later Unizo) is opgericht in 1925. Onder voorzitter Omer Thierie en ondervoorzitter Alain Nolens, bakker, was het NCMV erg actief in de crisisjaren 1980. Zo werd er een secretariaat gevestigd in de Minderbroedersstraat. 

Ook in 1980 liet het NCMV een kopie in messing maken van zilveren en gouden penningen bij gelegenheid van 1325 jaar 'bestaan' Sint-Truiden. Deze token van 50 deniers (of 50 Belgische franken) was in de tweede helft van de feestmaand december enkel te koop bij deelnemende handelaars, herkenbaar aan een vitrineklever. Na deze periode kon de penning bij elke bankinstelling terug worden ingewisseld. Ook de maanden na de actie konden verzamelaars terecht bij de Dienst voor Toerisme voor aankoop van de token. 

De rectozijde van de munt toont een middeleeuws zegel van de heilige Trudo voor de abdij, met de randtekst SANCTI TRUDONIS SIGILLUM. Op de versozijde staat het stadswapen met dubbelhoofdige adelaar, omkranst door streekfruit, korenhalmen en ossenkop. Die zijde draagt de randtekst SENATUS POPULUSQUE TRUDONENSIS 655-1980.  50 DENIERS. 


Foto's Mark Dusar Sint-Truiden