Clement Cartuyvelsstraat

Clement Cartuyvelsstraat

Deze straat behoort tot het oude stratenpatroon van de stad, zoals terug te vinden op het stratenplan in de abdijatlas van 1697. De straat heette toen echter Kapucijnenstraat, naar het klooster waarvan de gebouwen tot vandaag bewaard zijn gebleven.

Na het overlijden van oud-burgemeester Clement Cartuyvels in augustus 1921, werd de straat naar hem genoemd. Hij woonde in het herenhuis dat later werd omgebouwd tot Sint-Annaziekenhuis, onder beheer van de zusters Augustinessen.


P:\Fotocollectie Ilsbroekx\WWWISint-Truiden 2011 foto\Portretfoto's C\Cartuyvels Clément.JPG
Clement Cartuyvels

ONTDEKKING VAN DE DAG

Trofeeën aan de muur: op handelsmissie

In de oudheid werden in oorlog of jacht veroverde trofeeën aan een stok opgehangen. Dit motief ging een eigen leven leiden als allegorische decoratie. Kalksnijders modelleerden in het nog vochtige stucwerk voorwerpen tussen bloemenslingers aan linten opgehangen.

In het stadhuis op de Grote Markt op het 'schoon verdiep' zijn in de hoge vestibule de vier kunsten en twee speciale thema's uitgewerkt, de zeevaart en het landleven. Die laatste werken dateren waarschijnlijk uit de Hollandse periode (1815-1830) onder burgemeester J.A.N. Van den Berck. Scheepvaart en de Nederlandse vertaling van Vergilius wijzen daarop. Lees: Franz AUMANN, Symboliek op het 'schoon verdiep' van het Sint-Truidense stadhuis, in Sint-Truiden een zoektocht naar symbolen, Open Monumentendag Vlaanderen, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2002, p. 19-27; Het stadhuis van Sint-Truiden. Hart van de democratie, Sint-Truiden: stadsbestuur, 2018, p. 56-61.