Festraetsstraat

Festraetsstraat

Deze straat werd genoemd naar Julien Louis Kamiel Festraets, uurwerkmaker.

Sint-Truiden 17-02-1904 – Sint-Truiden 24-05-1974, x 1927 Hélène Engelbos

Zoon van horlogemaker Jacques Lambert Festraets en Marie Pauline Van Slype, Tiensestraat. Leerling aan Klein Seminarie tot en met vierde Latijnse. Dirigent kerkkoor Sint-Marten en regisseur De klokken van Corneville. Tenor operettegezelschap Cicindria. Ontwerper van gebrevetteerd elektrisch ontvangstuurwerk 1928. Oprichter leergang voor uurwerkmakers te Leuven in 1932. Astronomische salonklok met erediploma en gouden medaille op de Wereldtentoonstelling 1935 te Brussel. Herstelling belfortuurwerk. Astronomisch uurwerk in museumkerk op het Begijnhof 1942, met stoet van ambachten en Pietje de Dood. Uitgebreid met zonnewijzer, wateruurwerk, zandloper, slinger van Foucault 1950, beweging van aarde om de zon en een zeeschip tussen New York en Antwerpen. Sinds 1968 staan deze werken tentoongesteld in een nieuwgebouwde studio in het Begijnhof. Jarenlang was dit een toeristische topattractie.

P:\Fotocollectie Ilsbroekx\WWWISint-Truiden 2011 foto\Portretfoto's\Festraets.JPG
Kamiel Festraets uurwerkmaker




Situeringsplan Festraetsstraat

 

Situeringsplan Festraetsstraat


 

ONTDEKKING VAN DE DAG

VIP-kaarten voor de Expositie 1907

Uitzonderlijk bleven persoonlijke toegangskaarten bewaard, met portretfoto, voor de prestigieuze Provinciale Tentoonstelling op de terreinen tussen station en stadspark in de zomer van 1907.

Jozef 
Govaerts (1864-1931), winkelier-handelaar, vastgoedeigenaar en gemeenteraadslid, was één van de commissarissen van de ‘expo’. Hij bezorgde zijn gezinsleden toegangsabonnementen. De normale inkomprijs was 1 frank. Abonnementen kostten 10 frank en schoolgaande kinderen onder begeleiding betaalden een halve frank. Tegen eind augustus werd de abonnementsprijs gehalveerd tot 5 frank. 

(Replica uit de collectie Jo Van Mechelen)