Hyacintstraat

Hyacintstraat

In 1966 realiseerde de woningmaatschappij Nieuw Sint-Truiden de woonwijk Kleine Brede Akker. Voor de straatnamen werd inspiratie gezocht bij bloemennamen, allen voorjaarsbloeiers. 

Hyacint: De wilde hyacint komt in Vlaanderen van nature voor in de Leemstreek. De blauwgekleurde bosvloer van het Hallerbos in de lente is wereldberoemd. Toch is er een probleem: de uitheemse Spaanse hyacint, vaak als verwilderingsbol in tuinen aangeplant, is in de natuur ontsnapt en breidt zo snel uit dat ze stilaan een bedreiging vormt voor de inheemse hyacint. De Oosterse hyacint is weer een ander verhaal: deze werd in 16e eeuw vanuit Syrië of Irak naar Holland gebracht. Daar is men ze gaan veredelen tot gevuldbloemige varianten in roze, rood, wit, geel of blauw.


Bron: Plantentuin Meise


Hyacinten


Situeringsplan Hyacintstraat


Situeringsplan Hyacintstraat


ONTDEKKING VAN DE DAG

Vijftig deniers, te spenderen bij de Truiense handelaars

De Truiense afdeling van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV, later Unizo) is opgericht in 1925. Onder voorzitter Omer Thierie en ondervoorzitter Alain Nolens, bakker, was het NCMV erg actief in de crisisjaren 1980. Zo werd er een secretariaat gevestigd in de Minderbroedersstraat. 

Ook in 1980 liet het NCMV een kopie in messing maken van zilveren en gouden penningen bij gelegenheid van 1325 jaar 'bestaan' Sint-Truiden. Deze token van 50 deniers (of 50 Belgische franken) was in de tweede helft van de feestmaand december enkel te koop bij deelnemende handelaars, herkenbaar aan een vitrineklever. Na deze periode kon de penning bij elke bankinstelling terug worden ingewisseld. Ook de maanden na de actie konden verzamelaars terecht bij de Dienst voor Toerisme voor aankoop van de token. 

De rectozijde van de munt toont een middeleeuws zegel van de heilige Trudo voor de abdij, met de randtekst SANCTI TRUDONIS SIGILLUM. Op de versozijde staat het stadswapen met dubbelhoofdige adelaar, omkranst door streekfruit, korenhalmen en ossenkop. Die zijde draagt de randtekst SENATUS POPULUSQUE TRUDONENSIS 655-1980.  50 DENIERS. 


Foto's Mark Dusar Sint-Truiden