Frederic de Renesselaan

Frederic de Renesselaan

Voor de ontwikkeling van het gebied tussen Terbiest en Bernissem werd voor enkele straatnamen verwezen naar de voormalige commanderij van de Duitse orde te Bernissem.

Frederic de Renesse tot Elderen werd op 15 oktober 1655 in Stokkem geboren als zoon van George Frederik van Renesse tot Elderen en van Anna Margaretha von Bocholtz. Langs moederszijde was hij aldus verwant met de landcommandeurs von Bocholtz, van Geleen en van Amstenraedt. Hij werd op 5 maart 1679 in Nieuwen Biesen in de Orde opgenomen. Hij was achtereenvolgens stadhouder van Ramersdorf in 1682 – 1683, commandeur van Ordingen 1683 – 1693, commandeur van Sint-Gillis in Aken 1690 – 1699, waarna hij commmandeur van Bernissem werd tot zijn overlijden in Bernissem op 21 januari 1714.

Wie was wie in Sint-Truiden

Leden van de Duitse Orde in de balje Biesen, Bilzen, 1994

Tekening met het gebouwencomplex van de commanderij Bernissem,

Vzw Sint-Truidense schatten



Situeringsplan Frederic de Renesselaan


Situeringsplan Frederic de Renesselaan

 

ONTDEKKING VAN DE DAG

De luipaarden zijn ontsnapt!

Paul Festraerts (°1921) was een ras-ondernemer die in de vleeshandel en bioscoopuitbating zijn ding deed. Met filmvertoning was hij al tijdens zijn legerdienst in contact gekomen. Hij richtte in de Rijschoolstraat de cinemazaal Roxy op. Hier de carnavalgroep Roxy met de 'tijgerkooi' op straat voor het pand in 1957. Zoon Rudi (+2019) zal later als reporter, leraar en lokaal politicus ook het carnaval enige intellectuele en promotionele onderbouw bieden. De naam 'Roxy' blijft als theater verder leven. 

Op de foto van links naar rechts: "bompa" Vanmechelen in kostuum, Rudi Festraerts en Paul Biets als wildedierenvangers in tropische outfit, diverse jongemannen en hondje met panterprint die tijgers moeten voorstellen, Toine "de lange" als Indische prins en tijgertemmer, Jef "de Pres" Vanwelkenhuysen en Paul Festraerts in kostuum. Voor de foto zijn de tijgers even uit de kooi...


Lees: Rudi FESTRAERTS, Roger CLERINX en Willem DRIESEN, 4 x 11 Orde van de Commeduur. Het carnavalsgebeuren in Sint-Truiden van toen en nu, met foto's en getuigenissen door tijdsgenoten, Sint-Truiden: Stadscarnavalvereniging Orde van de Commeduur, 2014.