Voor de ontwikkeling van het gebied tussen Terbiest en Bernissem werd voor enkele straatnamen verwezen naar de voormalige commanderij van de Duitse orde te Bernissem.
Frederic de Renesse tot Elderen werd op 15 oktober 1655 in Stokkem geboren als zoon van George Frederik van Renesse tot Elderen en van Anna Margaretha von Bocholtz. Langs moederszijde was hij aldus verwant met de landcommandeurs von Bocholtz, van Geleen en van Amstenraedt. Hij werd op 5 maart 1679 in Nieuwen Biesen in de Orde opgenomen. Hij was achtereenvolgens stadhouder van Ramersdorf in 1682 – 1683, commandeur van Ordingen 1683 – 1693, commandeur van Sint-Gillis in Aken 1690 – 1699, waarna hij commmandeur van Bernissem werd tot zijn overlijden in Bernissem op 21 januari 1714.
Wie was wie in Sint-Truiden
Leden van de Duitse Orde in de balje Biesen, Bilzen, 1994
Vzw Sint-Truidense schatten
De Luikse architect Etienne Fayn slaagde erin om een mooi stadhuis in Luikse classicisme te ontwerpen rond de oude halle en de belforttoren. De stadsmagistraat betrok zijn nieuwe symmetrische bouw in juli 1759 onder begeleiding van drie kanonsalvo's. De interieurafwerking, vooral door de modieuze Luikse vakmensen, moest toen nog beginnen.
Maar... die saaie horizontale kroonlijst wou de stad als bouwheer toch verbeteren. Kijkend naar Brabant en Antwerpen liet ze in 1766 zwierige frontons met klokgevel, curven en tegencurven plaatsen aan de hoofdgevel. Pater minderbroeder Johannes Bolgrez bracht een plan mee uit Antwerpen. Ook kwam er een dubbele puitrap naar de verdieping, om de begane grond te kunnen verhuren. Enkele jaren later verdween deze blijkbaar té bombastische ingreep terug.
Eigentijds kroniekschrijver Debruyn is genadeloos voor zoveel pretentie en tekent - met veel lekenfantasie - dit on-Luikse gedrocht. Hij schrijft ook hoe men half juni 1766 bouwt aan "eene nieuwe blauw steene balcon, ende het frontispicium wierd verciert met nieuwe crollen, oock met eenen nieuwen noijt in dese landen geinventeerde blauw steenen trap dienende tot spot der borgers ende vreemdelingen hier passerende om het onnodigh ende verquist geldt".
Van deze verbeteringsoperatie getuigt nog een jaartalsteen met stadswapen boven het balkon.