Nadat het station in 1876 van de kruising met de Tiensesteenweg naar de huidige locatie verhuisd was, met de aanleg van de Stationsstraat tot gevolg, werd in 1907 een Provinciale tentoonstelling georganiseerd op de terreinen tussen het station en het stadspark. Na afloop van deze tentoonstelling werd het gebied stelselmatig ontwikkeld als nieuwe woonzone, waarvoor nieuwe straten werden aangelegd. Oorspronkelijk heette deze straat Tentoonstellingsstraat, of Expositiestraat, maar door de vele erkers aan de nieuw gebouwde huizen werd ze in de volksmond “Galderoubestroot" genoemd. Samen met de Prins Albertlaan (oorspronkelijk Prins Albrechtlaan) en Leopold II laan kreeg de Koningin Astridlaan een straatnaam verwijzend naar het Belgische koningshuis.
De Truiense afdeling van het Nationaal Christelijk Middenstandsverbond (NCMV, later Unizo) is opgericht in 1925. Onder voorzitter Omer Thierie en ondervoorzitter Alain Nolens, bakker, was het NCMV erg actief in de crisisjaren 1980. Zo werd er een secretariaat gevestigd in de Minderbroedersstraat.
Ook in 1980 liet het NCMV een kopie in messing maken van zilveren en gouden penningen bij gelegenheid van 1325 jaar 'bestaan' Sint-Truiden. Deze token van 50 deniers (of 50 Belgische franken) was in de tweede helft van de feestmaand december enkel te koop bij deelnemende handelaars, herkenbaar aan een vitrineklever. Na deze periode kon de penning bij elke bankinstelling terug worden ingewisseld. Ook de maanden na de actie konden verzamelaars terecht bij de Dienst voor Toerisme voor aankoop van de token.
De rectozijde van de munt toont een middeleeuws zegel van de heilige Trudo voor de abdij, met de randtekst SANCTI TRUDONIS SIGILLUM. Op de versozijde staat het stadswapen met dubbelhoofdige adelaar, omkranst door streekfruit, korenhalmen en ossenkop. Die zijde draagt de randtekst SENATUS POPULUSQUE TRUDONENSIS 655-1980. 50 DENIERS.